facebooktwittermail

SCA stänger sista maskinen för tryckpapper

Torsdag den 25 februari klockan 07.07 gick en epok i graven då SCA stängde sin sista maskin för tryckpapper.

I stället för tryckpapper blir det nu CTMP-massa och textilåtervinning i Ortviken.
I stället för tryckpapper blir det nu CTMP-massa och textilåtervinning i Ortviken. FOTO: SCA/BERGSLAGSBILD

Nästan fram till pensionsåldern, 63 år, nådde SCA:s produktion av tryckpapper vid Ortviken. Produktionen startade 1958 och har över åren vuxit med tillverkning av både tidningspapper och bestruket tryckpapper. Som mest producerade Ortviken ungefär 800 000 ton per år och var därmed en av världens största producenter av tidningspapper, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Slut för gott

Men nu är det alltså slut, och med nedläggningen upphör också SCA:s samlade produktion av tryckpapper för gott. I stället investerar SCA 1,45 miljarder kronor i Ortviken för produktion av CTMP-massa, som används till förpackningskartong och hygienprodukter, en anläggning som väntas stå klar i början av 2023.

800 anställda berörs av nedläggningen vid Ortviken. Men några av dem kan ändå komma att få nya jobb på fabriksområdet framöver, där ska nämligen H&M-ägda Renewcell bygga en anläggning för återvinning av textil.

Textilåtervinningen ska tas i drift under första halvan av 2022 och fullt utbyggd ska fabriken kunna återvinna 60 000 ton textilier per år, eller motsvarande halva Sveriges årskonsumtion, och ge 100 nya arbetstillfällen.