Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 oktober

  Textilåtervinning tar över efter tryckpapper

  Återvinning av textilier flyttar in på området när SCA slutar tillverka tryckpapper i Ortviken.

   Återvinning av textilier flyttar in på området när SCA slutar tillverka tryckpapper i Ortviken.
  Återvinning av textilier flyttar in på området när SCA slutar tillverka tryckpapper i Ortviken. FOTO: SCA/Bergslagsbild

  800 jobb försvinner när SCA lägger ned tillverkningen av tryckpapper i Ortviken. Men redan nu är ny verksamhet på väg in som kan leda till 100 nya arbetstillfällen. Det är H&M-ägda Renewcell som beslutat att bygga en anläggning för återvinning av textil på fabriksområdet.

  Renewcell driver redan i dag en anläggning i Kristinehamn med kapacitet att återvinna 4 500 ton textilier per år. I Ortviken satsar de större: Full utbyggd kommer den nya fabriken kunna återvinna 60 000 ton textilier per år, eller motsvarande halva Sveriges årskonsumtion.

  Kompetensen finns

  ”Sundsvall och Ortviken är en idealisk plats för oss att bygga vår nya anläggning. Eftersom vår teknik för återvinning baseras på traditionell massateknologi så finns nästan all infrastruktur som vi behöver redan på plats. Men viktigast av allt är att det finns mycket kompetens i regionen”, säger Patrik Lundström, VD Renewcell, i ett pressmeddelande.

  Enligt uppgifter i Dagens Industri har Renewcell samtidigt skrivit avtal med kinesiska Tangshan Sanyou, en av världens största producenter av viskosfiber. Från leveransstarten sträcker sig kontraktet över fem år och det är värt runt 2 miljarder kronor.

  Produktionen redan såld

  – Det är jättestort för oss och faktiskt för hela industrin, där det inte är så vanligt med långa avtal. Vi ska leverera 40 000 ton massa per år till Tangshan Sanyou, vilket innebär att vi redan nu sålt två tredjedelar av vår kommande kapacitet i Ortviken, säger Patrik Lundström till Dagens Industri.

  SCA har redan inlett arbetet med att etablera egen produktion av kemiskt förbehandlad termomekanisk massa, CTMP, i Ortviken i stället för tillverkning av tryckpapper och Renewcells anläggning väntas tas i drift under första halvan av 2022.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen