facebooktwittermail d

SCA miljöprövar fördubblad produktion i Obbola

SCA ser över möjligheterna till en lika stor utbyggnad av pappersbruket Obbola som den som redan pågår i Östrand.

SCA ser över möjligheterna till att i det närmaste fördubbla produktionen vid pappersbruket i Obbola.
SCA ser över möjligheterna till att i det närmaste fördubbla produktionen vid pappersbruket i Obbola.

SCA inleder miljöprövningen av en möjlig investering i en ny pappersmaskin vid pappersbruket i Obbola utanför Umeå. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Företaget vill utvärdera möjligheterna att öka produktionen från dagens 450 000 ton kraftliner per år till 850 000 ton per år. Råvaran skulle i så fall vara både färskfiber och returfibermassa.

Inga beslut fattade

"Inga beslut är fattade", poängterar Per Strand, tillträdande chef för Obbola pappersbruk .

"Vi ser en långsiktig ökning av efterfrågan på förpackningspapper och undersöker olika utvecklingsmöjligheter för pappersbruket. Miljövillkoren är en viktig faktor för att kunna bedöma olika utvecklingsalternativ och därför inleder vi nu denna prövning."

Ökat råvarubehov

Planerna för Obbola kan jämföras med den investering som nu görs vid massabruket i Östrand, Sundsvall. Där ökas kapaciteten från 430 000 ton till 900 000 ton. Det innebär i sin tur att råvarubehovet ökar från drygt 2 miljoner kubikmeter virke per år till 4,5 miljoner kubikmeter. Investeringen i Östrand uppgår till nästa 8 miljarder kronor och är den största någonsin i Norrland. När den nya linjen för blekt barrsulfatmassa invigs i juni i år blir det den största i världen.

LÄS MER: Bättre resultat för SCA

LÄS OCKSÅ: Höjda massavedspriser i Norge

LÄS ÄVEN: Tidningspapper blir dyrare

PREMIUM: Så ska Östrand bli störst i världen