facebooktwittermail d

Samurajgeting nytt vapen mot bärfis

Florens

Italien sätter in ett nytt vapen i kampen mot den brunmarmorerade bärfisen: Samurajgetingar. Miljontals getingar släpps ut i hopp om att ta kål på bärfisens larver.

Brunmarmorerad bärfis, halyomorpha halys.
Brunmarmorerad bärfis, halyomorpha halys. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

I år hoppas de italienska lantbrukarna i norra delarna av landet att skadorna från den asiatiska bärfisen ska gå ner märkbart. Jordbruksministeriet har precis gett sitt tillstånd till att släppa ut miljontals samurajgetingar, som är en av bärfisens få naturliga fiender, i alla drabbade regioner.

Äter upp larverna

Samurajgetingen lägger sina ägg i den brunmarmorerade bärfisens.
Samurajgetingen lägger sina ägg i den brunmarmorerade bärfisens. FOTO: TT

Samurajgetingen är det enda sättet att effektivt bekämpa skadeinsekten i dag. Den extremt lilla getingen, som är högst två millimeter lång, lägger sina ägg i bärfisens. Getinglarverna äter sedan upp bärfisens larver.

En enda getinghona kan lägga över fyrtio ägg, tio gånger om året.

Läs mer: Fruktad bärfis ska stoppas med nya fällor

Läs också: Skadlig bärfis på väg till Sverige

Snart i Sverige

Samurajgetingen, trissolcus japonicus.
Samurajgetingen, trissolcus japonicus. FOTO: TT

Förra året orsakade den asiatiska bärfisen skador för över sju miljarder kronor och förstörde stora delar av skördarna av frukt och grönsaker i norra Italien. Den äter dock det mesta den kommer över, även spannmål. Bärfisen flyttar sig snabbt, är inte känslig för kallt klimat, och enligt experterna är det bara en tidsfråga innan den kommer även till Sverige.