Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 februari

  Tiotusen lantbrukare demonstrerade i Italien

  Verona.

  EU måste hjälpa till! Det var budskapet när tiotusen lantbrukare demonstrerade i Verona i Italien i veckan. Protesten gäller invasionen av främmande insekter, som hotar hela det europeiska lantbruket.

   Tiotusen bönder samlades för att protestera.
  Tiotusen bönder samlades för att protestera. FOTO: Kristina Wallin

  Sju miljarder kronor i skador och 48 000 lantbruk drabbade. Det är siffrorna bara i Italien när det gäller skador från importerade skadeinsekter.

  Den allra största delen står den asiatiska bärfisen för, en insekt som svenska experter anser kommer till Sverige förr eller senare. Inga grödor går säkra för den, eftersom den äter det mesta.

  Det var detta som samlat tiotusen lantbrukare från norra och centrala Italien i en protest mot att de känner sig lämnade ensamma i kampen mot skadeinsekterna. Maurizio Tapparello, som odlar frukt i närheten av Bologna i nordöstra Italien, har förlorat så mycket skörd på grund av den asiatiska bärfisen att han hoppas på hagelskador.

  – Ja, för försäkringarna betalar inte för insektens skador, däremot för väderskador. Det är enda anledningen till att jag klarade mig ekonomiskt förra året, eftersom haglet förstörde en massa frukt som redan attackerats av bärfisen, berättar han.

   ”Bärfisen överlever medan fälten dör”. Maurizio Tapparello och Maurizio De Battisti har fått stora skador på sina odlingar.
  ”Bärfisen överlever medan fälten dör”. Maurizio Tapparello och Maurizio De Battisti har fått stora skador på sina odlingar. FOTO: Kristina Wallin

  Ledmotivet för demonstrationen är att det är lantbrukarna som får betala för skador som kan kopplas till klimatförändringarna, att EU måste göra mer och en känsla av att Italien är isolerade i sin kamp mot insekterna.

  – Jag tycker inte att EU struntat i problemet, men här har vi en effekt av globaliseringen. Det går inte att undvika att få in insekter, men varje land måste reagera snabbt när de hittas. Eftersom vi inom EU inte vill använda riktigt starka växtskyddsmedel som är farliga för människan krävs det andra metoder, vilket inte är enkelt. Men vi jobbar med frågan, säger EU-parlamentarikern Paolo De Castro, som sitter i jordbruksutskottet.

   ”Vakna Europa, det är katastrofläge på fälten”.
  ”Vakna Europa, det är katastrofläge på fälten”. FOTO: Kristina Wallin

  Den italienska jordbruksministern Teresa Bellanova meddelade i sitt tal att hon precis gett tillstånd att använda samurajgetingen för att bekämpa bärfisen. Det är en ytterst liten geting som lägger sina ägg på bärfisens, och när larverna kläcks äter de upp bärfisens ägg.

  – Det är vårt enda hopp just nu. Vi förlorade alla våra päron på grund av bärfisen förra året, säger Antonio Ricci från Faenza i nordöstra Italien.

   Antonio Ricci och hans sambo Cristina har förlorat hela sin päronskörd.
  Antonio Ricci och hans sambo Cristina har förlorat hela sin päronskörd. FOTO: Kristina Wallin

  Bröderna Stefano och Danilo Pini åkte till demonstrationen tillsammans med vännen Riccardo Gatti. De är tre unga lantbrukare på väg att ta över sina familjejordbruk, och invasionen av importerade insekter oroar dem.

  – Men vi ger inte upp, trots skador på våra fruktodlingar, säger Stefano Pini, och får medhålla av de andra två.

   Stefano Pini, Danilo Pini och Riccardo Gatti vill ta över sina föräldrars lantbruk, trots att bärfisen är ett enormt hot inför framtiden.
  Stefano Pini, Danilo Pini och Riccardo Gatti vill ta över sina föräldrars lantbruk, trots att bärfisen är ett enormt hot inför framtiden. FOTO: Kristina Wallin

  Demonstrationen organiserades av Italiens största lantbruksorganisation, Coldiretti, i samband med öppnandet av jordbruksmässan i Verona. Guvernörerna för de flesta regionerna i norra Italien deltog, tillsammans med jordbruksministern och en lång rad borgmästare från drabbade kommuner.

  Finns i hela norra Italien

  Flera olika importerade insekter skadar det italienska lantbruket, men den asiatiska bärfisen är den i särklass värsta. Enligt svenska experter är det bara en tidsfråga innan den dyker upp i Sverige.

  Det var 2014 den första marmorerade bärfisen hittades i Italien, och den finns nu i hela norra Italien och söker sig söderut. Den suger ut saften ur växterna och gör dem därför oanvändbara. Även om den föredrar frukt äter den allt den kommer över.

  Dess enda naturliga fiende är den lilla samurajgetingen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen