facebooktwittermail d

Rekordskörd urholkar villkor för kaffeodlare

Kaffet är hotat. Årets rekordskörd gör att odlarna får mindre betalt och svenska rosterier oroas nu över kaffeproduktionens framtid. "Priset är otroligt lågt. Läget är väldigt allvarligt", säger kafé- och rosterichefen Johan Morén på Johan & Nyström.

Bönderna i världens största kaffeexportland Brasilien har det svårt att få produktionen att gå runt. Årets rekordskörd gör att odlarna får mindre betalt.
Bönderna i världens största kaffeexportland Brasilien har det svårt att få produktionen att gå runt. Årets rekordskörd gör att odlarna får mindre betalt. FOTO: MOSTPHOTOS

Marknadspriset på kaffe har fallit till den lägsta nivån på över tio år.

Tillgången på den åtråvärda bönan har i och med årets rekordskörd i Brasilien vuxit sig större än den ökande efterfrågan globalt.

För bönderna i världens största kaffeexportland leder det till svårigheter med att få produktionen att gå runt. Fortsätter utvecklingen hotas kaffetillverkningen, enligt Löfbergs inköpsdirektör Martin Löfberg.

– På längre sikt kan inte bönderna leva på de här nivåerna.

Valuta påverkar

En annan faktor som spelar in i det fallande kaffepriset är den politiska osäkerhet som råder i Brasilien inför presidentvalet i oktober. För landets valuta realen, som fallit med 25 procent mot dollarn sedan årsskiftet, betyder det ytterligare försvagning. Det leder i sin tur till liknande tapp i marknadspriset på kaffe som sätts i den amerikanska valutan.

Samtidigt har även den svenska kronan försvagats gentemot dollarn, vilket i viss utsträckning motverkar möjligheten för svenska rosterier att komma över mycket billigt kaffe.

Kan köpa billigt

Men att det fortfarande finns en affär i att köpa på sig stora mängder tvivlar inte Johan Morén på.

– Industrirosterier med en annan inköpsfilosofi har ett läge att köpa mycket kaffe väldigt billigt.

För att skydda bruken på andra sidan Atlanten pekar Löfbergs inköpsdirektör på certifieringar såsom Fairtrade som en möjlig väg framåt. Genom sådana avtalas bland annat ett minimipris för bönderna, även när marknaden handlar ned kaffet till lägre nivåer.

På Johan & Nyström försöker man att motverka böndernas svåra ekvation genom att skriva längre kontrakt med producenterna. Och drycken samt bönan som företaget säljer ligger i en klart högre prisklass än i dagligvaruhandeln.

Kan pressas ytterligare

TT: Kan konsumenten räkna med billigare kaffe i butikerna?

– Inte för vår del men i dagligvaruhandeln kanske priset kan pressas ytterligare. Samtidigt är kaffe i Sverige redan väldigt billigt och jag vet inte hur mycket lägre det kan bli för konsumenten, säger Morén.

På Löfbergs lämnar man prisbilden åt livsmedelsbutikerna och konsumenten.

– Priset beror helt och hållet på vilken typ av kvalitet och certifiering man som kund lockas av. Sedan är det inte vi som sätter priserna, det får andra svara på, säger Martin Löfberg.

LÄS OCKSÅ: Därför faller HK Scans aktie rejält

LÄS OCKSÅ: Rekordstor kaffeskörd pressar odlarna


Företagande