Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 september 2018

  Därför faller HK Scans aktie rejält

  HK Scans aktie, som noteras på Helsingforsbörsen, har fallit med nära 20 procent till 2,19 euro under september. Och enligt analytiker är botten ännu inte nådd.

  HK Scan har haft en tuff resa på Helsingforsbörsen. På ett år har kursen gått från 3,40 till 2,19 euro. Bakom de senaste veckornas nedgång ligger beskedet om att koncernen planerade att emittera hybridobligationer för 50 miljoner euro.

  Hybridobligationer är ett ovanligt finansiellt instrument som används för att förbättra balansräkningen i ett bolag samtidigt som kreditvärderingsinstituten räknar en del av det upplånade kapitalet som eget kapital. Något som nödvändigtvis inte är en positiv signal.

  – Beskedet kom som en överraskning för marknaden. HK Scan vände sig först till institutionella placerare men när intresset var svagt utvidgade bolaget senare erbjudandet också till privatmarknaden. Inte heller där var intresset särskilt stort. Till slut tvingades HK Scan skruva ned den planerade emissionen från 50 till 40 miljoner euro, säger Niclas Catani, aktieanalytiker på finska OP Bank.

  Afrikansk svinpest

  Samtidigt brottas branschen med hotande problem. Afrikansk svinpest är etablerat i både Ryssland, Estland och östra Europa. Nyligen har fall av svinpest upptäckts hos vildsvin i Belgien.

  – Breder svinpesten ut sig i västra Europa vore det en katastrof för exportmöjligheterna av svinkött till Asien. Inte minst för HK Scan där exporten av fläskkött till den kinesiska marknaden hotas. Blir det ett generellt exportförbud innebär det ett rejält överskott på fläskkött och fallande priser på den europeiska marknaden, säger Niclas Catani.

  Nedskärningar

  HK Scan har visat svaga siffror tre år i följd och trots personalnedskärningar i Finland i somras måste koncernen effektiviseras ytterligare, enligt Niclas Catani.

  – Nu måste HK Scan se över alla kostnader och det går inte att utesluta ytterligare personalnedskärningar för att uppnå en bättre konkurrenskraft. Andra bolag i samma bransch, som Atria, har bättre effektivitet, säger han.

  Går bättre i Sverige

  Den svenska delen av koncernen redovisar en svag försäljning men det är inte där HK Scans problem ligger, enligt Niclas Catani.

  – Verksamheten går bättre i Sverige. Resultatet påverkas också av valutaeffekten och den svaga svenska kronan. Den danska marknaden är på bättringsvägen även om resultatet fortfarande är minus. Huvudproblemen för HK Scan är inhemska. Den finska affären gör fortfarande stora förluster, säger han.

  HK Scan har givit aktieägarna utdelning de senaste två åren trots att koncernen gått med förlust. En första åtgärd Niclas Catani vill se är att bolaget slopar aktieutdelningen på 0,09 euro eller åtminstone sänker den, i vår.

  – Det skulle vara en vettig åtgärd med tanke på resultatet i bolaget och den svaga finansiella situationen, säger Niclas Catani.

  Övervärderad aktie

  HK Scans nästa rapport kommer 7 november. Trots kursnedgången bedömer Niklas Catani att aktien fortfarande är övervärderad.

  – Det jag kommer att hålla utkik efter i Q3-rapporten är vad bolaget skriver om framtidsutsikterna, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Fortsatta förluster för HK ScanLÄS ÄVEN: HK Scan säger upp personal

  Hk Scan i siffror 2017

  Miljoner euro

  Omsättning: 1 808

  Rörelseresultat: -40,3

  Vinst före skatt: -49,2

  Till toppen