facebooktwittermail d

Så gick det med SAM-ansökningarna

Den 15 april var sista dagen att skicka in årets SAM-ansökan. I år skickade lantbrukare in drygt 1 000 fler ansökningar än året innan.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: JORDBRUKSVERKET

Totalt skickade 57 560 lantbrukare in ansökningar om jordbrukarstöd via e-tjänsten SAM Internet, innan ansökningen stängde i torsdags.

Som ATL berättade förra veckan ställde tekniken i år till problem med SAM-ansökningarna. När den som ansökte om stöd kryssade i att de vill ha utbetalning, hände det att systemet själv tog bort markeringen när sidan uppdaterades – och att utbetalningen inte registrerades.

– Vi vet nu att det är ungefär runt 200 ärenden som kan ha blivit fel, säger Anders Forsberg, enhetschef vid Jordbruksverkets geodataenhet, till ATL.

Ska rätta till felen

Anders Forsberg berättar att lantbrukare själva kan gå in och åtgärda felen i sin ansökan.

– Men vi på Jordbruksverket kommer även att ta fram exakt vilka kunder det handlar om och hjälpa till att rätta till det som blivit fel.

Rådgivare har oroat sig för att lantbrukare skulle kunna bli utan ersättning, men enligt Jordbruksverket finns det ingen anledning till oro.

– Vi ser att det inte stämmer där kunder fyllt i att de begär förlängning av åtagande, men som inte begär utbetalning, och kommer att åtgärda det, säger Anders Forsberg.

LÄS MER: IT-strul ställer till problem med SAM-ansökningarna

Det är fortfarande möjligt att skicka in en ansökan men stödet minskar med 1 procent per arbetsdag som ansökan är försenad.

Om ansökan kommer in efter den 10 maj betalas inget stöd ut för 2021. Den 15 juni är sista dagen att göra vissa ändringar i ansökan.