facebooktwittermail d

”Ingen storindustri med aktieägare på LRF:s riksförbundsstämma”

Det är medlemsföretag uppbyggda av familjeföretag inom jord- och skogsbruk som finns med i LRF, skriver Per-Olof Uhrus i en replik.

LRF:s riksförbundsstämma 2019. Arkivbild. FOTO: MARION PALM

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jag tror nog att Sverker Lidén aldrig varit på en LRF-stämma. Föreningsföreträdarna utser inte riksförbundsstyrelsen, som han skriver i en replikväxling i ATL

Efter valberedningens förslag avgör samtliga 150 fullmäktige hur styrelsen skall se ut, ingen av de 150 rösterna är varken mer eller mindre värd än någon annan.

Sedan är de 45 fullmäktige representanter för föreningar med medlemmar från jord- och skogsbruk – ingen storindustri med aktieägare finns med på riksförbundsstämman. Det är medlemsföretag, till exempel Mellanskog, Norra och Södra, som är familjeskogsbrukets förlängda arm in i LRF. Även banker, försäkringsföretag och mejerier som samtliga är uppbyggda av familjeföretag inom jord och skogsbruk finns med bland de 45.

Jag vill även påpeka att riksförbundsstyrelsen vid varje stämma ofta får ta tillbaka sina yttranden på inlämnade motioner, eller kommer med ändringar i sina motionssvar så att detta accepteras av stämman.

Per-Olof Uhrus
Ockelbo
Före detta styrelseledamot i region LRF Gävleborg