Ny robottraktor på väg
New Holland och japanska Yanmar står för veckans traktornyheter, och däremellan kommer Metsjö med sin nya mindre vagn. Här är veckans tekniksvep.
Den 1 april släpper Yanmar en betydande uppdatering som ska göra att företagets självkörande traktor blir fullt autonom, enligt det japanska företaget. Japan ligger sedan tidigare långt framme i den autonoma traktorutvecklingen, delvis på grund av landets åldrande och krympande befolkning.
För sin navigation förlitar sig traktorn bland annat på satellitnavigering, och självklart också olika korrigeringssignaler. Vill man ska det gå att bedriva precisionsjordbruk i så låga hastigheter som 0,5 kilometer i timmen. Ja du läste rätt, det är alltså kryphastigheten som lyfts fram i pressmaterialet och inte topphastigheten.
Vilka effekter traktorn jobbar på har vi än så länge inte lyckats uttyda. Men det är kanske heller inte relevant, eftersom vi inte räknar med att traktorn kommer till Sverige i första taget.
4,1 meters flak med nytt vagnval
MetaQ 41 är en ny mindre, hydrauliskt fjädrad Metsjövagn, som är byggd för hastigheter upp till 50 kilometer i timmen. Flaket på denna mindre vagn, som är den första i sitt slag, är 4,1 meter långt och nyttolasten är upp till 13 ton beroende på flakval. Precis som sina större syskon kan vagnen utrustas med både dumperflak och för olika typer av grödtransporter.
Mindre bandare på biogas...
New Hollands större biogastraktor i T6-klassen har testats skarpt hos utvalda kunder sedan förra Agritechnica, och nu visar företaget upp nästa forskningssatsning som redan rullar skarpt ute hos en större vinkund, nämligen en mindre bandare som baseras på företagets TK-modell. Just vingårdar med en stark ekologisk profil väntas bli en av huvudkundgrupperna för den här typen av lösningar.
Vad gäller den biogasdrivna T6:an är fältförsöket inne i slutskedet, och de första traktorerna väntas rulla ut till utvalda kunder under första halvåret. Prioriterade marknader blir Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien och Benelux-länderna, men redan i slutet av året väntas en utrullning till övriga Europa och världen.
... och fler nyheter från New Holland
Vid sidan av biogassatsningen har New Holland även visat upp sina nyheter inför kommande säsonger, där vi bland annat kan förvänta oss uppdaterade tröskor, traktorer, balpressar och hjullastare.
New Hollands D-lastarserie ska bland annat få en bättre totalekonomi. Utökade serviceintervaller från dagens 500 till 1 000 timmar ska tillsammans med andra åtgärder som lägre bränsleförbrukning ge en besparing på 200 000 kronor under maskinens livslängd.
I nya D-serien lockar NH också med en ny tryckskärm, nya system för vägning och däcktrycksövervakning.
Nytt sätt att bekämpa ogräs
Crop Zone och Nufarm har tagit fram ett nytt sätt att bekämpa ogräs, som bygger på besprutning med en strömledande vätska. Metoden påminner om det aggregat som Zasso utvecklar, med undantag för just sprutdelen som ska vara tillåten även i ekologiska odlingar. Metoden ska vara billigare än många konventionella alternativ, ge ett lägre koldioxidavtryck, bättre jordhälsa och en överfart som är tre gånger snabbare än att använda plogen.
Odlingsförsök ska utvärderas med drönare
SLU, Hushållningssällskapet och Lantmännen har fått pengar från Stiftelsen lantbruksforskning för att undersöka hur och i vilken utsträckning olika odlingsförsök kan effektiviseras med hjälp av digital teknik. Förhoppningen är att användningen av drönare och artificiell intelligens ska snabba på och höja kvalitén på forskningsresultaten, genom att många av de felkällor som beror på manuella bedömningar uteblir.
GJ Maskin får ny VD
Thomas Larsson blir ny VD på GJ Maskin, som bland annat säljer Massey Ferguson. Han tillträder posten den 1 mars.
Thomas Larsson kommer närmast från positionen som VD för XR Logistik AB i Skövde, vilket han varit sedan 2017. GJ Maskin finns på sex orter i landet. Avgående VD:n Pär Johansson uttalade sig nyligen i ATL apropå att Massey Ferguson klipper banden med Lantmännen Maskin.
John Deeres största serie uppdateras
John Deeres 9R-serie, som är företagets största, uppdateras med en rad nya funktioner, som ökat förarstöd och ökad effekt. Med den nya AutoSetup-funktion kan lantbrukare och maskinstationer göra en rad förinställningar i kundens Operations Center, vilket ska korta inställningstiden på fältet med 90 procent. Gård och fältdata, gränser, spårvidd, doseringsmängder och redskapsbredd är exempel på sånt som kan ställas in och dokumenteras.
John Deeres framaxelfjädring HydraCushion finns nu tillgänglig för alla 9R-modellerna, medan hytten har samma egenskaper som de som redan introducerats på 7- och 8-seriens traktorer. Flera serviceintervall har också förlängts. Exempelvis behöver den nya fläkten bara service var 5 000:e timme, liksom torsionsdämparen, och fabriksgarantin har förlängts till två år eller 2 000 timmar.