Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 februari

  MF klipper banden till Lantmännen Maskin

  Massey Ferguson kommer inte längre ha Lantmännen Maskin som generalagent. I stället kommer handlarna att köpa sina maskiner direkt från Agco.

  Massey Fergusons 6718 var senaste traktorn från företaget som gick under lupp, men vi kan redan nu avslöja att nya tester är på ingång längre fram.

  Lantmännen Maskin tog över Massey Fergusons importbolag för några år sedan och har sedan dess drivit bolaget som en separat enhet under varumärket MF Import. Nu tar i stället Agco över organisationen, vilket innebär att Lantmännen helt får koncentrera sig på Fendt och Valtra.

  För Pär Johansson, som är delägare i återförsäljaren GJ Maskin, har informationen hittills varit knapphändig. Men han räknar med att mer information kommer komma inom kort.

  – Vi vet faktiskt inte så mycket mer än det som har gått ut, och det är väldigt knapphändigt, att MF och Lantmännen delar på sig den första april, säger Pär Johansson, enligt den information som han hittills har fått från MF Import.

  GJ Maskin omsätter årligen 240 miljoner kronor och förhoppningen är att fortsätta resan framåt tillsammans med Massey Ferguson, ett samarbete som av förklarliga skäl är mycket viktigt för företaget.

  – Jag tror att det löser sig. Men vi vet som sagt inte så mycket än, säger han.

  Leif Thorwaldsson om att Massey Ferguson lämnar

  Lantmännen Maskins vd Leif Thorwaldsson vill inte gå in på vilken av parterna som först väckte frågan, utan nöjer sig med att säga att det är ett beslut som har växt fram den senaste tiden.

   Leif Thorwaldsson, vd för Lantmännen Maskin.
  Leif Thorwaldsson, vd för Lantmännen Maskin. FOTO: Therese Pettersson/Lantmännen

  Hade det inte varit bättre om ni hade förhandlat till er hela Massey Fergusons portfölj?

  – Nej jag tror att det produktsortiment vi har är bättre. Vi är nöjda med den, säger Leif Thorwaldsson.

  Varför väljer Agco denna linje?

  – Det får du fråga dem. Jag vill inte uttala mig å deras vägnar.

  Vad avtalet är värt rent ekonomiskt och hur stort tappet i så fall blir för Lantmännen vill han heller inte gå in på. Klart är däremot att beslutet inte kommer påverka reservdelsförsäljningen.

  – Där blir ingen skillnad utan det kommer finnas reservdelar, och de kommer vi fortsätta att distribuera inom ramen för ett annat avtal med Agco.

  Vad händer med övriga varumärken inom MF Import som Sampo och McHale?

  – Vi kommer fortsätta från MFI (MF Import red anm) att sälja de här produkterna, och när vi har fått slut på dem på lager kommer vi fortsätta att sälja dessa till handlarna från Lantmännen Maskin.

  Så även om inget är skrivet i sten för att vara i all evighet, så kommer avtalsförändringen med Agco inte påverka övriga varumärken i det långa eller korta loppet, enligt vad som är känt i dag, förtydligar Leif Thorwaldsson.

  I dag utgår 10-11 personer från kontoret i Uppsala, och samtliga som jobbar med Massey Ferguson har nu fått erbjudande om att gå över till Agco. Erbjudandet är fortfarande så nytt att alla inte har hunnit svara.

  Vad händer med varumärket MF Import?

  – Det är en bra fråga, det får du nästan fråga Agco vilket varumärke de tänker sätta upp på kontoret. MF Import är inget eget bolag rent juridiskt utan en separat del inom Lantmännen Maskin som de nu tar över, inklusive lager och personal.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen