facebooktwittermail d

Kraftfullaste elbilen är en pickup

Biltillverkaren Rivian Automotives debutbil är en pickup med namnet R1T och blev direkt den mest kraftfulla elbilen på marknaden. Pickupen gör 0-100 på tre sekunder och har individuella motorer för varje hjul.

Rivian Automotives har skapat rubriker i bilvärlden eftersom de kört om Tesla med att ha den första elpickupen på marknaden 2020.
Rivian Automotives har skapat rubriker i bilvärlden eftersom de kört om Tesla med att ha den första elpickupen på marknaden 2020. FOTO: RIVIAN AUTOMOTIVES

Rivian Automotive debuterar starkt med sin första bil någonsin - pickupen R1T. Bilen har plats för fem personer och blir också marknadens mest kraftfulla elbil, rapporterar tekniksidan Electrec.

Alla fyra hjul drivs av en liten elmotor på 147 kW och olika konfigurationer kan ge ett totalt kraftuttag från 300 kW till 562 kW. Bilen kommer också med tre olika batteripack att välja mellan, 105, 135 respektive 180 kW. De tre ger en räckvidd på 370+ km, 482+ km, samt 643+ km.

Pickupen klarar en last på 800 kilo.
Pickupen klarar en last på 800 kilo. FOTO: RIVIAN AUTOMOTIVES
Utöver det stora lastutrymmet bak har även R1T ett smart fack på sidan av bilen för extra grejer.
Utöver det stora lastutrymmet bak har även R1T ett smart fack på sidan av bilen för extra grejer. FOTO: RIVIAN AUTOMOTIVES

Ska klara allt som en vanlig pickup

Pickupen kommer kunna lasta 800 kilo och dra upp till fem ton, den kommer med andra ord att klara allt som en vanlig pickup klarar. Med det mellanstora batteripacket klarar pickupen 0-100 på tre sekunder med en topphastighet på 201 km/h.

Pickupen har all den senaste tekniken som en rad sensorer i form av kameror, radar och ultraljud samt en högprestanda-gps.
Pickupen har all den senaste tekniken som en rad sensorer i form av kameror, radar och ultraljud samt en högprestanda-gps. FOTO: RIVIAN AUTOMOTIVES
Pickupen har plats för fem personer.
Pickupen har plats för fem personer. FOTO: RIVIAN AUTOMOTIVES

Köpte nedlagd fabrik

Rivian Automotive är ett företag som funnits sedan 2009 men det var först förra året som verksamheten vaknade till liv då man tog över en nedlagd Mitsubishi-fabrik i Illinois i USA. R1T är deras första bil men företaget har skapat stora rubriker i bilvärlden då de slog Tesla med att leverera den första el-pickupen på marknaden.

Leveranserna av R1T kommer börja rulla 2020.