facebooktwittermail d

Risk för minskad skörd när bin dör

Rysslands population av bin har minskat kraftigt under de senaste månaderna vilket drabbar jordbruket. Utöver det riskerar landets honungsproduktion att minska med 20 procent.

Experter förutspår bland annat minskad skörd av solrosor och bovete som bina annars pollinerar. Arkivbild.
Experter förutspår bland annat minskad skörd av solrosor och bovete som bina annars pollinerar. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Dålig kontroll av växtskyddsmedel, specifikt neonikotinoider, tros vara anledningen till massdöden av bin i Ryssland. Förutom en stor minskning av honung så förutspår experter även minskad skörd av solrosor och bovete som bina annars pollinerar, rapporterar BBC.

Detta har lett till en viss oro hos många ryssar som är rädda för att binas massdöd kommer leda till högre matpriser. Rysslands biodlarorganisation rapporterar att de fått in rapporter från totalt 20 olika regioner i landet om massdöd av bin.

Neonikotinoider

Förra året i april så föreslog EU ett totalförbud på neonikotinoder på grund av dess negativa inverkan på bin och andra pollinerare. Även i år har kritik mot växtskyddsmedlet dykt upp då Frankrike sett att deras bipopulation också minskat kraftigt. Utöver växtskyddsmedlet menar de franska biodlarna att året varit extra hårt rent klimatmässigt för insekterna med en lång kall vinter som följdes upp med en snabb värmebölja under sommaren.

Frankrike är tillsammans med Spanien, Tyskland, Rumänien, Polen, Ungern och Grekland en av Europas största producenter av honung.

Läs mer: Hogan – Ompröva förbudet av neonikotinoider