facebooktwittermail d

Christer Nylander (L): "Ett steg i rätt riktning"

Förslaget att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker bör vara tillåtet har majoritet i riksdagen och röstades på onsdagen igenom av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.

Nu kan Systembolaget få konkurrens.
Nu kan Systembolaget få konkurrens. FOTO: ANN LINDÉN

ATL har tidigare rapporterat om en för många lantbrukare viktig fråga: huruvida gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas eller inte. Och under onsdagen stod det klart att förslaget har majoritet - 151 mot 140 - i riksdagen då det röstades igenom av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.

För Liberalernas gruppledare Christer Nylander är detta en delseger så god som någon.

– Det blev som vi hade väntat oss och detta är både bra och väl avvägt. Förutsättningen för att detta ska gå igenom är att gårdsförsäljningen inte hotar Systembolagets monopol. I praktiken innebär detta att vi får försöka hitta en modell där vi kan kombinera detta. Det är bra att riksdagen fattar detta beslut så jag är glad för det, säger Christer Nylander (L) till ATL.

Får inte utmana Systembolagets monopol

Christer Nylander och riksdagen vill att regeringen gör det möjligt att i begränsad utsträckning bedriva gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholdrycker som öl, vin och cider. Men, detta måste göras på ett sätt som inte utmanar Systembolagets monopol.

Regeringspartierna och Vänsterpartiet hävdar att en sådan lagstiftning skulle vara ett steg bort från Sveriges tidigare alkoholpolitik som partierna anser har fungerat bra och röstade emot förslaget.

Christer Nylander anser däremot att det är möjligt att hitta ett sätt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol och samtidigt bevara Systembolagets monopolställning.

– Jag tror att det är möjligt att hitta en modell för detta. Ett sätt är att testa sig fram med en försöksverksamhet och se hur det går, säger han.

Skåne är den största vinregionen i Sverige med ett 30-tal vinodlare och förbudet mot att sälja egenproducerat vin direkt på gården upplevs som ett stort hinder, vilket ATL tidigare har rapporterat. Därför har Region Skåne ansökt om att bli försöksregion för gårdsförsäljning av vin och öl från mikroproducenter under tre år.

"En upplevelse att besöka en vingård"

I och med dagens omröstning i riksdagen känns målet plötsligt inte lika långt borta, upplever Christer Nylander.

– Det är rimligt att det skulle bli Skåne där det finns långt utvecklade vingårdar och en stark besöksnäring. Om det går igenom hade det inneburit en möjlighet för region Skåne och för producenterna att skapa nya turistmål, regional och lokal utveckling och nya näringar. Detta är inte bara en produkt. Det är en upplevelse att besöka en vingård, vara med när vinet produceras och till och med få ta med en flaska vin hem. Detta kan man utveckla, säger han och fortsätter:

– Nu lägger vi uppdraget till regeringen och så får vi se hur de tar sig an detta. Eftersom de har varit negativt inställda till detta så finns en risk att de motarbetar förslaget och lägger det i malpåse.

Vad gör ni då?

– Vinner valet, avslutar Christer Nylander.

LÄS OCKSÅ: Skåne vill bli försöksregion för gårdsförsäljning av alkohol

LÄS OCKSÅ: Liten druva stjälper stora lass