Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 15 november 2017

  Liten druva stjälper stora lass

  Stoppet för gårdsförsäljning av vin är ytterligare ett skäl att lämna EU.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Systembolaget går i helsidesannonser ut och berättar att om enskilda vinodlare i Skåne skulle få samma rätt att sälja egenproducerat vin, som man gör i Italien, Tyskland, Frankrike med flera länder så hotas Systembolaget och hela den svenska alkoholpolitiken.

  Anledningen är att när vi gick med i EU så förbehöll sig Sverige att ha kvar Systembolagets spritmonopol. Svenska folket kan nämligen inte hantera sprit, vilket man kan i andra länder.

  Om nu Sverige skulle tulla lite på detta monopol, så gäller enligt EU inte det gamla undantaget längre. Om en enda bonde i Skåne får sälja vin så måste alla näringsidkare få göra det annars snedvrids ju konkurrensen.

  Och får de sälja vin så måste de också få sälja sprit. Jajamensan, så är det! Några glidningar i reglerna kan inte accepteras. ”Liten druva stjälper ofta stora lass”.

  Det är denna typ av stelbent byråkrati, som gjort att vi i Landsbygdspartiet oberoende vill lämna EU. Fram för mer sunt förnuft i politiken!

  För Landsbygdspartiet oberoende Lpo

  Arne Gunnarsson

  Strömsnäsbruk

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen