facebooktwittermail d

Rejäl ökning av antalet A-traktorer efter regeländringen

Att Transportstyrelsen slopade en krånglig regel verkar alla som bygger A-traktorer gilla. Sedan 1 juli har antalet inregistrerade fordon ökat med över 13 procent.

Nu slipper A-traktorer kravet på att den bara får gå i 10 kilometer i timmen på lägsta växeln. Något som underlättar för alla som bygger om automatväxlade bilar till A-traktorer.
Nu slipper A-traktorer kravet på att den bara får gå i 10 kilometer i timmen på lägsta växeln. Något som underlättar för alla som bygger om automatväxlade bilar till A-traktorer. FOTO: MOSTPHOTOS

Den femtonde juli försvann kravet på att A-traktorer får gå i högst 10 kilometer i timmen på lägsta växeln när motorn går på 2/3 av maxvarvet. Den första juli fanns det enligt siffror från SCB 25 437 inregistrerade A-traktorer i Sverige. En ökning med 46 stycken sedan årsskiftet.

I dag finns det enligt färska siffror från Transportstyrelsen 28 846 inregistrerade A-traktorer i landet. En ökning med 3 409 stycken sedan halvårsskiftet. Det betyder att antalet vuxit med 13,4 procent på knappt tre månader.

När beskedet kom att reglerna skulle ändras fick myndigheten genast många rosor från A-traktorintresserade ungdomar.

– Våra sakkunniga är glada och tacksamma över all respons från ungdomar. Deras synpunkter är jätteviktiga för vårt framtida regelutvecklingsarbete, sa Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen till ATL när det var klart att reglerna skulle ändras.

Västra Götaland är det A-traktortätaste länet med 4 145 stycken. Dalarna är tvåa med 2 143 stycken och Västernorrland trea med 1 773 stycken.

Av samtliga drygt 28 000 registrerade A-traktorer är drygt 55 procent i trafik i dagsläget.

Många vill ha en regeländring:

Han klarade besiktningen av sin A-traktor: