Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juni

  Enklare regler för A-traktorer

  Transportstyrelsen slår två flugor i en smäll. En krånglig regel slopas för alla som ska bygga en A-traktor. Och myndigheten slipper hantera en stor mängd dispensansökningar.

   Från och med månadsskiftet kan det bli lättnader i regelverket kring A-traktorer.
  Från och med månadsskiftet kan det bli lättnader i regelverket kring A-traktorer. FOTO: Mostphotos

  Enligt regelverket får en A-traktor i dag gå i högst 10 km/h på lägsta växeln när motorn går på 2/3 av det maximala varvtalet. Något som ställer till för bland annat de som ska bygga om en bil med automatlåda. Det har också lett till att Transportstyrelsen stadigt får mellan 30 och 40 dispensansökningar per dag att hantera. Väntetiden på beslutet som i regel blir ett ja är cirka tre månader.

  Många fördelar

  Nu vill myndigheten slopa skrivningen då man menar att den inte fyller någon praktisk funktion längre. Det skulle gynna alla, skriver Transportstyrelsen i en remiss. För dem som bygger om fordon blir regelverket lättare att både förstå och tillämpa, för polisen blir det lättare att kolla om fordonet uppfyller kraven och för Transportstyrelsen blir det inga dispenser att hantera.

  En annan fördel med att det blir enklare att reglera hastigheten elektroniskt i stället för mekaniskt är att det blir möjligt att använda modernare bilar med mindre miljöpåverkan till A-traktorer.

  Transportstyrelsen skickade ut remissen i början av juni. Svaren ska vara inne senast i dag, den 22 juni och regelförändringen ska träda i kraft den 30 juni i år.

  Läs också:Därför går det inte låta a-traktorer köra fortareKörförbud för tusentals A-traktorer

  Hans A-traktor klarade besiktningen:

  Tänk på det här innan besiktningen:

  Relaterade artiklar

  Till toppen