Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 juni 2018

  Körförbud för tusentals A-traktorer

  Ljungby

  12 000 A-traktorer har fått körförbud efter att de nya besiktningsreglerna trädde i kraft. Hjalmar Andersson i Ljungby är i grunden positiv till de nya kraven, men ser samtidigt att reglerna riskerar att skärma av stad och land.

   Hjalmar Andersson, som kör en ombyggd Volvo 740, var tidigt ute med att besiktiga sin A-traktor. Men för många andra fordonsägare, som ännu inte har besiktigat sina fordon, har de nya reglerna nu medfört att de har fått körförbud.
  Hjalmar Andersson, som kör en ombyggd Volvo 740, var tidigt ute med att besiktiga sin A-traktor. Men för många andra fordonsägare, som ännu inte har besiktigat sina fordon, har de nya reglerna nu medfört att de har fått körförbud. FOTO: Fredrik Stork

  A-traktorn är ett uppskattat transportredskap för många av ATL:s yngre läsare. Hjalmar Andersson, 16 år, bor på landet utanför Ljungby i Småland och använder sin A-traktor för att ta sig till och från både jobb och skola. I sommar ska han arbeta på en torvtäkt. Men traktorn kommer också väl till pass när han ska jobba på sin kusins gård.

  – Innan har de fått hämta mig, eller så får man cykla. Då är det bra att ha en A-traktor, säger han.

   "Det är roligt att skruva med sina kompisar och ännu roligare att skruva själv hemma". Att köra A-traktor har många tjusningar men ger också verkstadsvana, understryker Hjalmar Andersson.
  "Det är roligt att skruva med sina kompisar och ännu roligare att skruva själv hemma". Att köra A-traktor har många tjusningar men ger också verkstadsvana, understryker Hjalmar Andersson. FOTO: Fredrik Stork

  Berör 12 000 fordon

  Mycket talar dock för att A-traktorerna kan bli ett allt ovanligare inslag på vägarna. Sedan de nya besiktningsreglerna trädde i kraft den 20 maj har drygt 12 000 av landets närmare 16 000 A-traktorer fått körförbud.

  För Hjalmar Andersson innebar besiktningen inga större bekymmer. Men att så många fordon har fått körförbud kan, enligt Transportstyrelsen, vara en indikation på att de är i ett sådant dåligt skick att de inte skulle bli godkända. Och även om Hjalmar Andersson är positiv till det nya regelverket ser han samtidigt att regelverket riskerar att göra ungdomar mindre lättrörliga.

  – Det är rätt tråkigt om folk som man vill träffa inte kan komma in till stan. Men det är inte vårt fel. Man måste lyda reglerna, säger han.

  Går att besiktiga

  För fordonsägare som ännu inte har fått igenom sina A-traktorer finns det fortfarande möjlighet att besiktiga fordonen på samma sätt som tidigare. Viktiga kontrollpunkter är bland annat att fordonet har rätt chassinummer, och att hastigheten är strypt på ett sätt som innebär att den inte går fortare än 30 kilometer i timmen, vilket också är ett omdebatterat krav.

  Hjalmar Andersson, som kan köra flera mil i sin A-traktor, hör till den skara som gärna hade sett att fordonen fick gå lite fortare.

   Många av turerna på Ljungbys gator tillbringas med kompisen Hugo Johansson som också kör A-traktor.
  Många av turerna på Ljungbys gator tillbringas med kompisen Hugo Johansson som också kör A-traktor. FOTO: Fredrik Stork

  Vad hade du sagt om du fick möjlighet att påverka politikerna?

  – Då hade jag sagt att de skulle höja hastigheten, i alla fall till 45, men 50 kan gå bra det med. 45 kan duga om man ser till att mopedbilarna får gå i 45, och de är ofta inte gjorda i det stålet som denna är gjord i, säger Hjalmar Andersson, som planerar för en yrkeskarriär bakom ratten.

  – I framtiden blir det antingen att starta maskinstation, eller så ska jag jobba på någon annan maskinstation eller ett lantbruk. Men jag satsar ändå på maskinstation så man kan köra lite olika maskiner och så.

   Hugo Johansson.
  Hugo Johansson. FOTO: Fredrik Stork

  LÄS OCKSÅ: Nu har obesiktigade a-traktorer körförbudLÄS OCKSÅ: Tänk på detta innan du tar A-traktorn till bilprovningenLÄS OCKSÅ: Höj hastigheten för A-traktorer! (debattartikel)LÄS OCKSÅ: Hon släpper bok om A-traktorer

  Relaterade artiklar

  Till toppen