Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att sänka reduktionsplikten vid årsskiftet. Överenskommelsen innebär att reduktionsplikten ska sänkas till 6 procent vid årsskiftet, för både bensin och diesel.
Klart – reduktionsplikten sänks vid årsskiftet
Tidöpartierna är överens om att sänka reduktionsplikten. Det uppger de i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.
"Svenska hushåll pressas av höga matpriser, elpriser och drivmedelspriser. Det har blivit allt tuffare för barnfamiljer och äldre att klara av vardagens nödvändigheter. Vår uppgift är att lätta på den bördan utan att äventyra inflationsbekämpningen", skriver partierna i debattartikeln.
Enligt partiernas beräkningar innebär det att dieselpriset kan bli 5:50 kronor billigare per liter.
Reduktionsplikten innebär att bensinbolagen måste blanda in en viss andel biobränsle i tanken. Enligt Tidöavtalet ska den minskas till EU:s miniminivå, men partierna har varit oense kring var nivån går. SD har helst velat avskaffa reduktionsplikten helt.
Tidigare i våras hotade SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt med regeringskris om inte reduktionsplikten genomgick en "ganska markant och substantiell" förändring till årsskiftet.
Reduktionsplikten ligger i dag på 7,8 procent för bensin och 30,5 procent för diesel.
Elbilar otillräckligt
Partiledarna skriver i debattartikeln att utsläppen från biltrafiken måste minska i snabb takt, men att man inte anser att reduktionsplikten för personbilar är en effektiv metod för det. I stället lyfter partiledarna elektrifiering av fordonsflottan som vägen framåt och att biobränslet i stället ska användas i flygtrafik och sjöfart.
Frågan är en het politisk potatis, eftersom klimatambitionerna kolliderar med kostnaden för att köra bil. Ju mer bioinblandning desto dyrare har drivmedlen blivit. Men bensin- och dieselpriset påverkas också av världsmarknadspriset och skatter.
En sänkning av reduktionsplikten innebär kraftigt ökade utsläpp och att Sverige får svårt att nå sina klimatmål till 2030. Det har bland annat Naturvårdsverket varnat för.
Trafikverket har också bedömt att biodrivmedlen behövs ett tag till. Inte ens om det bara skulle säljas ellastbilar och elbilar från och med i år – vilket är orealistiskt – så skulle det räcka för att nå målen.
Svenskt Näringsliv skriver i ett pressmeddelande att reduktionspliktens kostnadseffektivitet kan ifrågasättas, och därför välkomnas en neddragning.
Kan försvåra
Men samtidigt kan en neddragning till förmån för mer effektiva satsningar försvåra uppfyllandet av Sveriges mål från EU på minus 50 procent till 2030 i den så kallade ESR sektorn – som berör nationella mål för utsläppsminskningar, varnar Karin Johansson, vice vd Svenskt Näringsliv.
"Här kan Sverige, likt Tyskland, sluta bilaterala avtal om ESR-kvotsenheter med europeiska länder som inte kommit lika långt i sin gröna omställning", säger hon.
Transportföretagens vd Marcus Dahlsten anser att regeringen går för långt med en sänkning av nivån till sex procent.
"Är anmärkningsvärt"
"Vi anser också att det är anmärkningsvärt att regeringen inte signalerar hur utvecklingen ska se ut efter mandatperioden. I en så viktig fråga som den gröna omställningen behöver transportsektorn tydliga och långsiktiga spelregler", säger Dahlsten i ett pressmeddelande.
"Beräkningarna visar att regeringen kunde ha återgått till de nivåer som gällde när reduktionsplikten infördes och att en framtida utvecklingen mer tar hänsyn till verkliga förutsättningarna för exempelvis utbudet av biobränsle", säger han också.
Sågas av opositionen
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi ger inte mycket för motivet att sänkningen är för barnfamiljernas bästa.
Hon skriver på Twitter "att påstå att detta är för barnfamiljernas skull är trams. Sänkningen kommer framför allt att gynna höginkomsttagare i storstäder, och de barnfamiljer och pensionärer som har det tuffast hjälps inte alls av detta. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att regeringen nu övergett klimatmålen. Genom att först tvärnita elektrifieringen och nu öka importen av bensin och diesel kommer utsläppen från transporterna att öka, inte minska."
En sänkning av reduktionsplikten lovar mycket, men kommer inte leverera. Det anser Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg.
– Något som irriterar är att regeringen fortfarande inte redovisar vilka konsekvenser det här förslaget får, säger han till TT.
– Sverigedemokraternas väljare börjar bli luttrade nu kring löftessvek. Man lovade att sänka priset vid pump med tio kronor och nu kommer ytterligare besked om något som kommer att ske längre fram, men man vet inte konsekvenserna av politiken. Förra gången de sade att de sänkte skatten med en krona blev det 14 öre. Återigen är det mycket prat men lite som levereras, säger Damberg.
Han lyfter också fram att konsekvenserna av en sänkning av reduktionsplikten inte redovisas.
– Sverige ska fortfarande uppnå våra miljömål och EU-lagstiftningen och då är frågan om vilka andra åtgärder regeringen kommer att vidta. Det finns noll av detta i artikeln, säger han och pekar på Liberalernas tidigare diskussioner om miljöåtgärder i form av hastighetsbegränsningar, trängselskatter och köp av utsläppsrätter.
– Man måste presentera helheten i politiken så att man förstår vad det här kalaset kostar.