facebooktwittermail d

Rapsodlarna hoppas på tillväxtreglering till hösten

Råbelöfs gods

Möjlighet att tillväxtreglera var ett hett ämne på Höstrapsdagen. Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare jobbar nu hårt för att nya produkter ska godkännas till hösten.

Erik Moll på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare berättar om tillväxtreglering i höstraps på Höstrapsdagen som samlade ungefär 300 odlare på Råbelöfs gods under onsdagen.
Erik Moll på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare berättar om tillväxtreglering i höstraps på Höstrapsdagen som samlade ungefär 300 odlare på Råbelöfs gods under onsdagen. FOTO: MALIN EBORN

Drygt 300 odlare tog chansen att vandra runt på försöksområdet på Råbelöfs Gods utanför Kristianstad under onsdagen. Bland annat demonstrerades effekten av tillväxtreglering av höstraps, något som ännu inte är tillåtet i Sverige.

– Längdmässigt ligger både den obehandlade och behandlade plantan lika men grovleken på rothalsen på den behandlade plantan är bra mycket kraftigare, säger Carl-Henrik Ljung, från Syngenta och visar upp två plantor från försöken.

Undvika sträckning

Syftet med tillväxtreglering i höstraps är att hålla nere tillväxtpunkten för att undvika sträckning av stjälken under till exempel varma höstar. Sträckning kan leda till att plantorna får frostskador eller fryser sönder under vintern.

– Tillväxtreglering är i mångt och mycket en försäkring. Vissa år ska man använda det mindre och vissa år mer, säger Erik Moll, från Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

Dispensansökan avslogs

I många andra stora rapsodlande länder som Tyskland, Polen och Storbritannien är det tillåtet att använda tillväxtreglerande produkter i grödan. Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare lämnade i höstas in en dispensansökan för att medlet Toprex skulle få användas i höstraps. Men denna ansökan avslogs. Däremot har ansvariga på Kemikalieinspektionen, bland annat gått ut i ATL-TV och sagt att man välkomnar ansökningar så att myndigheten kan pröva om medlen blir godkända för användning i höstraps.

Hoppas på godkännande

– Eftersom det ligger ansökningar inne nu sätter vi vårt största hopp till att vi får ett godkännande, säger Anneli Kihlstrand, VD på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

Sortdemonstrationer, växtnäring, ogräsbekämpning och marknadsläget för oljeväxter var några andra teman under Höstrapsdagen som anordnades av Södra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

LÄS OCKSÅ: Så väljer han traktormärke

LÄS OCKSÅ: Här är fällorna med ekologiska mellangrödor