facebooktwittermail d

Rådgivarna lantbrukarna skattar högst

En byggrådgivare, en miljörådgivare och produktionsrådgivare har bidragit med extraordinära insatser för lantbrukare. Här är finalisterna i Årets Rådgivarinsats.

Miljörådgivare Sara Bergström Nilsson på Hushållningssällskapet i Halland är en av de tre rådgivarna som blivit nominerad av lantbrukare 2018 och gått vidare till final.

– Vad roligt, vilken ära, nu blir jag alldeles rörd! säger hon när ATL ringer upp henne för att berätta om nyheten.

Det är Gert Göransson, som driver en större ekologisk mjölkgård i Halland, som står bakom nomineringen. Sara Bergström Nilsson har hjälpt honom med tillstånds- och miljöprövningsarbete när företaget expanderat i olika omgångar. Gert Göransson menar att hon som rådgivare är ett fantastiskt bra bollplank som underlättat företagsdriften i allra högsta grad.

Sara Bergström Nilsson är också initiativtagare till ett pågående samarbetsprojekt som visar på hur ökat regelkrångel drabbar lantbruksföretag som ATL tidigare skrivit om. Nu pågår en slutanalys över vilka åtgärder som krävs för att byråkratibördan för lantbrukare ska minska.

– Man ska följa lagstiftningen men det måste vara enkelt för lantbrukare att göra rätt, säger hon.

FOTO: O

Byggrådgivare Cecilia Hagberg på HIR Skåne är också en av finalisterna. Hon nominerades av dikoproducent Johan Larsson i skånska Gässie för att "det är guld värt att hon har förståelse för och är insatt i regelverket samtidigt som hon har bra kunskaper om lantbrukarnas vardag och rättigheter." Till exempel hjälpte hon till i en process när dikoproduktionen skulle utökas och visade att kommunen felaktigt krävde bygglov när det inte behövdes. Förutom tio år som byggrådgivare har Cecilia Hagberg också jobbat både på Länsstyrelsen och på Jordbruksverket vilket gör att hon är väl insatt i lagstiftningen rörande lantbruksföretag.

– Lantbrukets byggande handlar i dag om väldigt omfattande projekt. Min roll är att hjälpa till i allt från att upphandla, vara bollplank, tillståndsansökningar, och att helt enkelt vara någon att luta sig emot i denna snåriga process, säger hon.

Den tredje finalisten är produktionsrådgivare Thomas Jerneng på Växa i Kalmar. Han nomineras för andra gången i tävlingen av Aron Cedergren som driver den större mjölkgården Christinelunds gård i Vassmolösa.

– Det är väldigt värdefull att ha bra kollegor att bolla frågor med för man är inte bäst själv, säger produktionsrådgivare Thomas Jerneng på Växa i Kalmar. Han är för andra gången nominerad till Årets Rådgivarinsats.
– Det är väldigt värdefull att ha bra kollegor att bolla frågor med för man är inte bäst själv, säger produktionsrådgivare Thomas Jerneng på Växa i Kalmar. Han är för andra gången nominerad till Årets Rådgivarinsats.

Några av gärningarna som lyfts fram är att han coachat företaget i förbättringsmetoden Lean Lantbruk vilket gjort mjölkföretaget mer lönsamt och konkurrenskraftigt. En gång i månaden kommer han ut till gården och har resultatuppföljning med ägarna och alla anställda.

– Annars är det lätt att det går ett år innan man kollar av resultatet inför bokslutet och då har det hunnit hända lite för mycket, säger han.

Innan han blev produktionsrådgivare har han jobbat som lärare på naturbruksgymnasium samt varit lagårdsföreståndare.

– Som rådgivare är det viktigt att lyssna. Det är också väldigt värdefull att ha bra kollegor att bolla frågor med för man är inte bäst själv, säger han.

Tävlingen arrangeras av Branschrådet för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL och vinnaren kommer att presenteras i slutet på april.

LÄS OCKSÅ: "Sjukskriven förman blev prisad rådgivare"

LÄS OCKSÅ: "Felaktiga felvarningar i SAM ansökan"