facebooktwittermail

Pumpor mot Peab

Gerillaodlarna Den Gulliga Folkrörelsen har planterat pumpor på Hästa gård som protest mot att Peab ska ta över driften.

FOTO: ANN LIND N

Stockholm stads sista gård för jordbruk, Hästa gård, ska tas över av bygg- och anläggningsföretaget Peab. Nu pågår en ockupation av området i protest, skriver Mitt i Stockholm.

Sa upp arrendet

Gården drevs från 2013 av Naturskog AB. Men i slutet på 2016 sa trafiknämnden i Stockholms stad upp arrendeavtalet och ett år senare hade alla djur och annan verksamhet flyttats till en annan gård norr om Stockholm. Någon motivering till varför avtalet sas upp har Johan Josephson, VD på Naturskog, aldrig fått.

Sedan mitten av juli sköts driften av Hästa gård av lantbrukaren Anders Ström, som även äger Bögs gård. Men under tiden har också gerillaodlarna i föreningen Den Gulliga Folkrörelsen etablerat sig på markerna, och vägrar flytta på sig trots att polisen försökt driva bort dem.

Pumpaprotest

"Det gör det svårt för oss, men vi kan inte lämna marken till industrier och anläggningsföretag, när det är klimatkris", säger Rafael Altez Calderon från Den Gulliga Folkrörelsen till Mitt i Stockholm.

I protest har föreningen i stället planterat över 300 pumpaplantor och planerar en skördefest på Hästa gård den 15 september.

Peab vill i nuläget inte kommentera vad de har för planer för gården.

"Avtalet gällande drift och underhåll är inte påskrivet ännu och vi kan därför inte uttala oss i nuläget", säger Kajsa Jacobsson, presschef för Peab AB.

LÄS OCKSÅ: Peab tar över driften av Hästa gård

LÄS OCKSÅ: Förarlösa traktorer - inget nytt