Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli

  Peab tar över driften av Hästa Gård

  Hästa gård på Järvafältet har kallats det enda riktiga jordbruket i Stockholm stad. Nu tar bygg- och entreprenörbolaget Peab över driften av gården. Under tiden låter de den lokale bonden Anders Ström slåttra vall på gårdens mark - samtidigt som en grupp gerillaodlare har ockuperat en plätt mark på området.

   Tidigare arrendator höll både kor och får på gården, som var ett populärt besökmål för bland annat skolor.
  Tidigare arrendator höll både kor och får på gården, som var ett populärt besökmål för bland annat skolor. FOTO: Holger Ellgaard

  Vid årsskiftet gick arrendet ut för Naturskog AB, som drev Hästa Gård ekologiskt med vallodling och kor och får på naturbete. Sedan dess har det varit oklart vad som ska ske med den 260 hektar stora gården utanför Kista, norr om Stockholm. Nu kan ATL avslöja att bygg- och entreprenörbolaget Peab har vunnit en upphandling om driften av gården, i konkurrens med tre andra bolag. Övriga anbud kom från Green Landscaping, Bite AB och Järva Drift AB.

  – Det pågår en kontraktsskrivning just nu, och den som vann upphandlingen var Peab. Det är ett kontraktskrivande av otrolig dignitet, med hur många sidor som helst, säger Bodil Hammarberg, handläggare på Trafikkontoret i Stockholms stad.

  Upphandlingen gjordes enligt modellen 2+1+1 år, vilket innebär att Stockholm stad, om allt fungerar som det ska, kan förlänga avtalet med ett år i taget efter två år. I avtalet ingår bland annat att det ska vara fortsatt djurhållning på gården och att Peab ska säsongsanställa ungdomar och unga vuxna från Järvaområdet.

  Nu slåttras det på gårdens mark

  De senaste veckorna har det höjts upprörda röster över att stora ytor med vall stått oslagen på gården, trots den rådande foderbristen. Sedan i söndags slåttrar bonden Anders Ström gårdens vallar för att hämta bete till sina runt 150 djur, efter att ha skrivit ett nyttjanderättskontrakt med Stockholm stad som gäller fram till 31 augusti. Anders Ström driver närliggande Bögs Gård i femte generationen och enligt Bodil Hammarberg på Trafikkontoret är tanken att Peab även ska använda honom som en form av underleverantör på gården framöver, med betande kor på den mark som är svår att slåttra och eventuellt även spannmålsodling i framtiden.

  Har inte haft kontakt

  Det förnekar dock Anders Ström själv.

  – Jag har inte haft någon kontakt alls med Peab, säger han till ATL.

  Däremot har han pratat om saken med Trafikkontoret.

  – Diskussionerna har funnits, men vad jag har nu är att jag får ta foder. Sedan har jag lagt fram min syn på vad man skulle kunna göra med en sån här gård för trafikkontoret. Jag sitter ju på en gedigen kunskap för att kunna driva ett sådant här unikt ställe.

  Ockuperar för gerillaodling

  Förutom turerna kring gårdens drift pågår det just nu en ockupation av en bit mark på Hästa gård av föreningen ”Den gulliga folkrörelsen”. Ordet gulliga är en akronym, som enligt föreningen själv står för Glokalisering Underifrån genom Lärande Lokala Intelligenta Gemenskaper och Antikapitalism.

  Föreningen drev ekodling på Hästa gård mellan 2010 och 2013 innan en ny arrendator tog över gården. De fortsatte dock att odla där, innan de blev avhysta av Kronofogden. Nu är de tillbaka och har slagit upp ett litet läger och planterat runt 300 pumpaplantor.

  Tänker göra motstånd

  – Risken finns att vi blir avhysta igen, men den här gången är vi förberedda och vi kommer att göra motstånd, säger Rafael Altez Calderon från Den gulliga folkrörelsen till Mitt i Stockholm.

  För Bodil Hammarberg på Trafikkontoret är agerandet oacceptabelt.

  – Det är inte ok, det här är mark som tillhör alla medborgare. Det här är anarkister som kör sitt eget rejs, säger hon.

  Vad gör ni nu?

  – Vi kommer att polisanmäla.

  Även bonden Anders Ström har stött på de gerillaodlande ockupanterna.

  – De kom utspringande när jag slog på en åker och ställde sig framför traktorn, en 20-30 personer. Jag pratade med dem och förklarade vad vi gjorde där, och de blev överlyckliga att fodret skulle gå till djuren. Jag har träffat dem flera gånger sedan dess och de har varit jättetrevliga mot mig, säger Anders Ström.

  LÄS OCKSÅ: Oviss framtid för storstadsjordbrukLÄS OCKSÅ: Lantbrukarens gård invaderad av husvagnsägareLÄS OCKSÅ: Peab Sveriges största byggföretag för åttonde året i rad

  Till toppen