facebooktwittermail

Problem med jämställdheten på Skogsnolia

Ambitionen var att arrangera världens mest jämställda skogsmässa. Även om mycket har blivit bättre nådde inte Skogsnolia målet.

Ledningen för Skogsnolia ville att årets mässa skulle bli den mest jämställda i världen.

– Nästan oavsett bransch är rekrytering den största utmaningen, och då gäller det för skogsbruket att visa på bredden och att vi jobbar aktivt med frågor som miljö och jämställdhet, sa Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia, till ATL innan mässan drog i gång.

Men ambitionen att skapa en mer inkluderande skogsbransch nådde varken ut till skogsmaskinsföretagen eller syntes för besökarna. Det slår två forskare på SLU fast i en jämställdhetsanalys av mässan.

Män i långa rader var det på Skogsnolia i somras. Målet var att det skulle bli världens mest jämlika skogsmässa. Men arrangörerna nådde inte ända fram, konstateras i en analys.
Män i långa rader var det på Skogsnolia i somras. Målet var att det skulle bli världens mest jämlika skogsmässa. Men arrangörerna nådde inte ända fram, konstateras i en analys. FOTO: ULF ARONSSON

Servera och städa

Det fanns exempel på utställare som tagit till sig av budskapet men fortfarande är mannen norm i branschen, menar forskarna. Kvinnornas uppgifter på mässan var i det stora hela att servera mat och dryck, hålla snyggt och polera maskinerna. Om de inte sjöng och dansade i korta kjolar som hos en maskintillverkare.

Flera personer tog enligt jämställdhetsanalysen kontakt med ansvariga på mässan och påpekad det olämpliga med att ”ha kvinnor i korta kjolar som ålar på maskinerna”. En av de som reagerade pratade även med artisterna om det olämpliga med att sälja skogsmaskiner med dessa metoder. Det fick vd:n för företaget och artisterna att kontakta mässledningen och berätta att de kände sig missförstådda och kränkta.

Killmiddag

Analysen tar också upp initiativ från arrangörerna för att mässan skulle bli mer inkluderande. Jämställdhetspriset som gick till sågverksföretaget Martinsons var positivt men forskarna frågar sig hur stort genomslag det fick då inte många såg prisutdelningen på plats.

Den planerade killmiddagen där killar och män skulle träffas för att prata jämställdhet och manlighetsideal fick ställas in på grund av för få anmälningar. Även de guidade turerna för att göra mässan till ett mer inkluderande evenemang fick ställas in av samma orsak.

”Det återspeglar hur branschen ser ut. Det är inget vi kan förändra på tre dagar”, säger Kristin Olsson, projektledare Skogsnolia 2019.
”Det återspeglar hur branschen ser ut. Det är inget vi kan förändra på tre dagar”, säger Kristin Olsson, projektledare Skogsnolia 2019. FOTO: ULF ARONSSON

Hur reagerar ni på jämställdhetsanalysen?

– Den återspeglar hur branschen ser ut. Det är inget vi kan förändra på tre dagar, säger Kristin Olsson.

– Men vi är styrkta av det som händer just nu och känner att arbetet är värdefullt och måste fortsätta. Det finns ändå många goda exempel. Sedan gäller det för oss att komma igenom i flödet till nästa gång.

Tror du att det går att få killar på Skogsnolia att komma till en middag och prata jämställdhet och manlighetsideal?

– Det är ett koncept som inte vi skapat. Det var någon som varit på en sådan middag i ett annat sammanhang och tyckte att vi skulle testa det.

Blir det killmiddag på nästa Skogsnolia, 2023?

– Det får vi se. Nästa mässa ligger långt fram. Först ska vi arrangera en jämställdhetskonferens nästa höst som är riktad direkt till skogsbranschen.

Skogsnolia

Mässan hölls den 13 till 15 juni i år.

11 070 besökare och 200 utställare kom till Håknäs, tre mil väster om Umeå.

Omkring 80 procent av utställarna var maskinföretag, övriga 20 procent företag som på olika sätt är knutna till branschen.