facebooktwittermail d

”Låt inte priskriget slå mot lantbruket”

Det närmast politiskt initierade priskriget på mat bör ta hänsyn till vikten av svensk livsmedelsproduktion.

Ökar pressen. Finansminister Elisabeth Svantesson, (M), efter ett möte med "matjättarna" Axfood, Ica och Coop angående prisökningarna. FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

ICA sänker priset på över 300 varor med mellan 5 och 25 procent, meddelade livsmedelsjätten i början av veckan. Kort därefter hängde Coop på med en 12-procentig prissänkning på frukt och grönt.

Priskriget lär inte ha uppstått ur ett vakuum. Livsmedelsjättarna är pressade från två håll.

För å ena sidan har Lidl gått ut med prissänkningar på en rad varor. Å andra sidan har regeringen gett Konkurrensverket i uppdrag att granska livsmedelsbranschen, efter de kraftigt stigande matpriserna.

Finansminister Elisabeth Svantesson, (M), hade även under förra veckan ett möte med ICA, Axfood och Coop om prisökningarna på livsmedel. Efter mötet sade Elisabeth Svantesson att hon skulle ”hålla ögonen” på de tre matjättarna.

Det som finansministern har låtit förstå – om än inte helt uttalat – är att nu gäller det att priserna sjunker i butik. Annars kan hårdare regleringar vänta. Och uppenbarligen fungerar det.

Samtidigt återstår det att se vilka effekter det här får för svenska livsmedelsföretag och lantbruk. Förhoppningsvis tar livsmedelsjättarna sitt ansvar och främst sänker sina marginaler på svenska varor. Alternativet är att styra över konsumenter till importerade livsmedel, vilket riskerar att göra situationen svårare för svenska gårdar.

Det närmast politiskt initierade priskriget på mat behöver ta hänsyn till vikten av svensk livsmedelsproduktion. Låt inte matkriget drabba lantbruket.