facebooktwittermail d

Medelpriset ökade med 12 procent

Medelpriset vid årets auktion steg med 12 procent till 215 473 kronor jämfört med året innan.

– Det var en väldigt bra katalog i år och det visade sig också i priserna, säger Sara Lennartsson.

Årets Elitauktion hade flyttats tillbaka till Upplands Väsby efter utflykten till Wenngarn förra året. Bättre auktionsområde, bättre faciliteter låg bakom det beslutet.

– Det är många, framför allt säljare, som är glada att vi flyttade tillbaka, säger Sara Lennartsson, generalsekreterare för ASVT.

Auktionsresultatet var också glädjande för många av uppfödarna. Men någon riktig värdemätare över marknaden för ettåriga travhästar är auktionen inte:

– Det är vanskligt att göra jämförelser mellan år eftersom det betalas olika år från år beroende på hur det ser ut i katalogen.

LÄS OCKSÅ: ATL växlar upp hästkrafterna och ökar bevakningen

Medelpriset steg med 12 procent till 215 473 kronor jämfört med förra året (192 703 kornor. Medianen ökade med 11 procent till 150 000 kronor jämfört med 2017 (135 000 kronor).

Auktionen i år innehöll avkommor från många av de mest efterfrågade hingstarna på marknaden.

– Det påverkar naturligtvis prisbilden positivt. Vi hade en bra katalog i år och det visade sig också i priserna, säger Sara Lennartsson.

Medelpriset för hingstarna blev 272 763 kronor. Bäst betalades för Foreign Rain, en hingst efter Muscle Hill och Savvy Yankee, uppfödd av Thomas Lind-Holm.

Hingsten klubbades för 950 000 kronor. Köpare var travtränaren Robert Bergh, som ATL rapporterat tidigare vunnit en strid kring strandskyddet som är vägledande när det gäller hästar som lantbruksdjur.

Hingsten Foreign Rain såldes för 950 000 kronor på fredagskvällens Elitauktion. Uppfödare till hästen är Thomas Lind-Holm.
Hingsten Foreign Rain såldes för 950 000 kronor på fredagskvällens Elitauktion. Uppfödare till hästen är Thomas Lind-Holm.

Sämre betalt för ston

För uppfödare till ston var resultaten inte lika glädjande. Medelpriset för stona minskade med 19 procent till 154 118 kronor jämfört med förra årets Elitauktion då medelpriset var 189 412 kronor. Medianpriset sjönk med 23 procent till 115 000 kronor (2017: 150 000 kronor).

– Men trots att priset gick ner ganska mycket var det ändå det näst bästa året sedan 2009 när det gäller priser på ston, säger Sara Lennartsson.

Det visar att stopriserna genomgående är ett problem trots att stona har fått allt fler starttillfällen inom sitt kön och en större andel av prispengarna.

– Trots att det finns pengar att tjäna för stona har den säljare som får ett sto mycket svårare att få betalt för sina kostnader.

Letar topphästar

Sara Lennartsson säger också att köpare på den selekterade Elitauktionen kanske i högre grad är ute efter att hitta en riktigt stjärnhäst och dessa är, inte alltid men ofta, en hingst. Då finns fler köpare och det betalas bättre för hingstarna.

– I år har ju auktionerna börjat ganska mycket uppåt prismässigt. Nu återstår att se hur resten av året blir och det är för tidigt att spekulera i, säger Sara Lennartsson.

Hopphästar bland travarna

För ASVT:s Trottex AB återstår i år Kriterieauktionen under tre dagar i september på Solvalla. Då utökas också torsdagens selektdag med ett mindre selekterade kallblod och hopphästar.

Övriga stora travhästauktioner i år är Kolgjini Sales och Wenngarn Yearlings.

LÄS OCKSÅ: Möt uppfödaren bakom Pellini-hästarna

LÄS OCKSÅ: Travtränare får böta för miljöbrott