facebooktwittermail

Premie för konvertering till biodrivmedel 2022

Regeringen planerar att införa en premie för den som konverterar en personbil från fossila bränslen till biodrivmedel.

Regeringen vill att konvertering av en bensin- eller dieselbil till biodrivmedel, som biogas, ska ge en premie från och med 2022.
Regeringen vill att konvertering av en bensin- eller dieselbil till biodrivmedel, som biogas, ska ge en premie från och med 2022. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Från och med 2022 vill regeringen, Liberalerna och Centerpartiet betala ut premier för konvertering av personbilar till biodrivmedel. Hur premien ska se ut är inte klart. Biträdande finansminister Per Bolund (MP) anser att en ersättning motsvarande halva kostnaden är rimlig, men det finns inga garantier för att det blir den nivån.

På Miljödepartementet uppskattar man hälften av kostnaderna för konvertering till etanol till 5 000 kronor, och för ombyggnad till biogas till 25 000 kronor. Vilka typer av biodrivmedel som ska täckas är inte heller klart.

Ska komplettera bonus-malus

Hela stödet beräknas kosta staten 10 miljoner under 2022 och lika mycket 2023. Vad som händer om intresset för att konvertera till biodrivmedel är större än vad budgeteringen tillåter är inte klart.

Konjunkturinstitutet håller på med en analys av förutsättningarna för att anpassa bensin- och dieselfordon till biodrivmedel. Den ska vara klar i juni 2021 och dess slutsatser ska bidra till utformningen av premien. Tanken är att stöd för konvertering av gamla bilar ska komplettera det bonus-malussystem som premierar miljövänliga alternativ vid köp av en ny bil.