facebooktwittermail d

Ifrågasätter kyrkans samarbete med Djurens Rätt

Att präster skriver debattartiklar med organisationen Djurens Rätt får intern kritik. Samarbetet med organisationen kan inte fortsätta, anser prästen Marie-Anne Gustafson.

Prästen Marie-Anne Gustafson.
Prästen Marie-Anne Gustafson.

På fredagen skrev Marie-Anne Gustafson i Kyrkans Tidning om att det är olämpligt att delar av Svenska kyrkan samarbetar med Djurens Rätt.

- Jag har en djup solidaritet med alla lantbrukare och bönder. Jag är oerhört tacksam för att lantbruket finns och håller våra landskap öppna och för dess produktion, säger Marie-Anne Gustafson till ATL.

Artiklar bakom inlägget

Inför påsken skrev en annan präst i Svenska kyrkan en debattartikel tillsammans med Djurens Rätt om djurhållningen i äggbranschen. Där stod bland annat att kyrkan kan "ta ställning för djur som medmänniskors medvarelser" och välja vegetabiliska alternativ till ägg under påsken.

Djurens Rätt har också skrivit en artikel i den så kallade Dagboken med Kyrkoalmanackan, som förlaget Verbum ger ut till kyrkans personal.

Varför ifrågasätter du samarbetet med Djurens Rätt?

- Min huvudpoäng är att skriva om vilka samarbetspartners vi har i kyrkan. Utifrån vår teologi klarar vi av att tycka att man ska ha en vettig djurhållning, vi behöver inte ta hjälp av andra, säger Marie-Anne Gustafson.

En provokation

Hon anser att det är djupt problematiskt att Djurens Rätt skriver att de vill verka för att fasa ut animalisk produktion och att fler ska välja veganskt. Marie-Anne Gustafson ser det som en direkt provokation mot alla bönder.

- Jag kan tycka att det är helt okej att få äta veganskt om man vill, men man kan inte samarbeta med en organisation som har det som mål, säger Marie-Anne Gustafson.

Problem med samhällsynen

"Att ta sig rätten att bestämma över vad människor får och inte får äta kan inte tolkas annat än som ett övermåttan stort intrång i människors frihet", skriver hon vidare i debattartikeln.

- Djurens Rätt tar avstånd från alla typer av våld och det är viktigt. Men jag tycker ändå att det är problematiskt att de har en samhällssyn som är ganska auktoritär, avslutar Marie-Anne Gustafson.

"Kan inte styra vad folk lägger på tallriken"

Djurens Rätt skriver i ett mejl till ATL att man i sin ideologi ofta har beröringspunkter med andra rörelser när det gäller djurs rättigheter.

"Att Djurens Rätt förespråkar veganism och en minskad köttkonsumtion är självklart för oss då det inte ligger i någons individs intresse att bli uppfödd och dödad för mat, skriver Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt och fortsätter:

"Sedan kan varken vi eller någon annan intresseorganisation styra över vad folk väljer att lägga på tallriken. Det är ett val som var och en måste ta ställning till. Just därför är debatten om etik och ideologi så viktig."

LÄS OCKSÅ: Djuraktivister får miljonbidrag av staten

LÄS OCKSÅ: Ny djurskyddslag får beröm av Djurens Rätt

LÄS OCKSÅ: Djurens Rätt i kampanj mot svenskt kyckling