facebooktwittermail

Postjättens ändring oroar hästuppfödare

Postnords ändrade rutiner för expressleveranser påverkar hästuppfödare i Norrland, som riskerar att inte få färsk hingstsperma i tid.

FOTO: KERRICK

Betäckningssäsongen är igång. Men hur färsk hingstsperma ska kunna transporteras långa sträckor i Sverige utan att förstöras är en stor fråga just nu.

Från och med 1 april i år skickas mer av Postnords leveranser med tåg i stället för flyg. Det gör att det kan ta två dygn för expressleveranser att skickas längre sträckor i Sverige.

Detta ställer till problem för hästuppfödare och seminstationer i norra Sverige som är beroende av färska spermaleveranser, något som Tidningen Ridsport var först att rapportera om.

Postnords distributionschef Erika Ahlqvist säger nu till ATL att det krävs mer planering för att kunna skicka färsk hästsperma långa sträckor.

Hur ska jag agera om jag är hästägare i exempelvis Norrbotten och beställer en spermaleverans från en skånsk seminstation?

- Då skulle jag inse att den inte kan skickas med vanliga lantbrevbäraren. Jag måste ordna en transport in till terminalen. Jag skulle vända mig till vår kundservice och se om vi kan ordna en budlösning, eller en lösning med taxi.

Det låter dyrt?

- Det behöver inte bli så dyrt. Men det kan vara så att du måste bekosta en taxiresa för att bemästra detta. Det är tyvärr svårt för oss att göra förändringar utan att det blir några konsekvenser för någon.

Bland annat travnäringen oroas över förändringen, och ser över om det finns andra möjligheter att skicka spermaleveranser än via Postnord.

– Det handlar om totalt ungefär 15 000 lådor med sperma som skickas inom Sverige under avelssäsongen, säger Carina Caster, sekreterare i Hingsthållarföreningen till Tidningen Ridsport.

Embryotransporter i lantbruket

På lantbrukssidan skickar VikingGenetics, som ägs av 25 000 mjölk- och köttproducenter, färska nötembryon via Postnord. Den svenska embryoverksamheten är under avveckling, vilket ATL tidigare rapporterat om, och ska flyttas till VikingGenetics i Finland.

"Den framtida transportlösningen för embryon från Finland till Sverige är ännu inte klar men vi förutsätter att lämplig transportör kommer att anlitas. Tjursperma skickas nedfrusen med annan transportör och påverkas inte av förändringen", skriver stationsveterinär Anders Edman i ett mejl till ATL.

LÄS MER: Debatt: Ge mig min post i tid

LÄS MER: Lyckad jämtländsk hopphästsatsning

LÄS OCKSÅ: Ingen risk för vattenbrist i sommar

LÄS MER: Fyra röster om mjölkpolitiken