facebooktwittermail

Pingisstjärnans export till Kina hindras av snåriga regler

Kinas snåriga tullregler försvårar Darhult Dairys mjölkpulverexport. Men skam den som ger sig, i mitten av januari lanserar företaget en e-handelsplattform för kinesiska konsumenter.

Den tidigare mjölkproducenten Bengt Darhult har sedan 2013 arbetat för att exportera svenska mjölkprodukter till Kina genom företaget Darhult Dairy. Han kom i kontakt med den före detta bordtennisstjärnan Jörgen Persson som nappade på affärsidén och blev delägare samt företagets affischnamn. Den ursprungliga planen var att exportera mjölk med lång hållbarhet, så kallad UHT-mjölk.

Genom varumärket ”Milk for Champs” ska Darhult Dairy ta sig in på den kinesiska mjölkpulvermarknaden.
Genom varumärket ”Milk for Champs” ska Darhult Dairy ta sig in på den kinesiska mjölkpulvermarknaden. FOTO: DARHULT DAIRY

– Men vi hittade inget svenskt mejeri som ville leverera UHT-mjölk så i somras gjorde vi ett första exportförsök med mjölkpulver istället, säger Bengt Darhult.

Fler produkter på gång

På grund av konkurrensskäl vill han inte berätta om mjölkråvarans ursprung eller vilka exportvolymer som det rör sig om. Mjölkpulvret säljs av Darhult Dairy under varumärket ”Milk for Champs” och företaget Ceres i Bjuv sköter tillverkning och paketering.

Genom samarbetet har Darhult Dairy även börjat sälja bröstmjölksersättning och tilläggsersättning för barn mellan sex till tolv månader, fler produkter är också på gång.

Men även om det kinesiska certifieringsorganet CNCA har godkänt Darhult Dairys produkter och Livsmedelsverkets tillsyn har problem uppstått vid den kinesiska tullen. Krav på kompletterande kontroller och dokumentation har bidragit till att företagets leveranser fastnat och till slut destruerats av tullen.

Tros på e-handel

– Det skapar en osäkerhet och det verkar som att regelverket inte gäller på samma sätt överallt. Därför har vi övergett båtleveranserna för tillfället och skickar produkterna med tåg vilket fungerar bättre, säger Bengt Darhult.

Bengt Darhult.
Bengt Darhult. FOTO: KERSTIN DAVIDSON

Han är dock övertygad om att problemen med tullhanteringen kommer att försvinna med tiden. Nu arbetar Darhult med att lansera en e-handelsplattform som riktar sig direkt mot kinesiska konsumenter. Avtal har slutits med ett kinesiskt fraktbolag och betaltjänsten Alipay, den nya sajten ska lanseras i mitten av januari.

– Som en liten aktör är det svårt att slå sig in i butikshandeln och det är faktiskt lönsamt att skicka paket direkt till konsumenter i Kina. Jag tror att e-handeln kan ge svenska företag en jättemöjlighet att exportera livsmedel med lång hållbarhet, säger Bengt Darhult.

LÄS OCKSÅ: Först ut med kinesisk ekocertifiering

LÄS OCKSÅ: Nya regler i Kina för Arlas lönsamma pulvermarknad

LÄS OCKSÅ: Så gick det för Schyfferts grisar