Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 november 2017

  Nya regler i Kina för Arlas lönsamma pulvermarknad

  Myndigheterna vill rensa i djungeln av olika sorters modersmjölksersättningar. Redan vid nyår kommer nya regler som påverkar branschen.

  FOTO: Kenishirotie

  I Kina finns inte samma amningstradition som i Skandinavien och föräldrar som ska köpa mjölkersättning har nästan 2000 olika sorter att välja mellan. Alldeles för många, tycker de kinesiska myndigheterna som i januari inför nya regler för tillverkarna, det skriver danska tidningen LandbrugsAvisen i dag.

  Snart kommer varje mjölkproducent högst att få producera nio olika sorter per fabrik. Det kan påverka Arla som hittills har tjänat bra på att sälja i Kina. Modersmjölksersättning kostar upp till fem gånger mer i Kina än i Danmark. Många kineser har dessutom större förtroende för nordisk mjölk än för den inhemska, efter flera uppmärksammade livsmedelsskandaler.

  LÄS OCKSÅ: 500 vilda gäss får skjutas

  Satsat på större anläggning

  Arla har egna märken i form av Arla Baby & Me och Arla Milex. Tidigare i år investerades nästan 115 miljoner svenska kronor i produktionsanläggningen AKAFA på Nordjylland, vilket ATL rapporterade om. I och med det koncentrerade Arla produktionen av modersmjölksersättning till ett ställe. Utöver det levererar även Arla pulverersättning till internationella kunder som har försäljning i Kina. Än så länge avvaktar Arla med kommentarer.

  – Vi förväntar oss att regeländringen varken kommer att påverka företaget positivt eller negativt. Men vi väntar och ser, säger Theis Brøgger, global presschef, till tidningen.

  LÄS OCKSÅ: Så mycket får bönderna för BollnäsfilenLÄS MER: Skånsk uppstickare kan räddas av Kina

  Relaterade artiklar

  Till toppen