facebooktwittermail d

Pigg fårras kan lyfta branschen

Det är bråda dagar på gården Kuseboholm, strax söder om Linköping. Den första omgången lamningar har precis börjat och sammanlagt ska 200 tackor lamma under våren.

– Det här är den mest arbetsintensiva perioden på året, säger Lolo Sörelius som driver Kuseboholm tillsammans med Jan Thieme.

Totalt finns 320 tackor på gården. Resten av besättningen lammar under sommaren. Den sena lamningen sker till största delen utomhus och kräver inte lika mycket människohand.

De lamm som föds nu börjar slaktas i mitten av juli medan merparten går i väg under augusti-september. Sommarlammen brukar bli klara för slakt i december-januari.

"Vi var väldigt tidiga"

Paret Sörelius-Thieme har drivit sin Krav-märkta lammgård i större skala sedan 2006. Raserna är Suffolk som introducerades 2010 och Dorper som introducerades 2011.

– Vi var väldigt tidiga i Sverige när vi köpte in rasen. Vi har egentligen en köttrasbesättning men vissa av Dorperlammen ger också fantastiska skinn så det är en liten bonus, säger Lolo Sörelius.

De började intressera sig för rasen eftersom den ger lätta lamningar och pigga lamm.

Dorper är framtagen i Sydafrika för att klara det tuffa klimatet och de omständigheter som råder där den måste gå långa sträckor för att skaffa sig föda.

– Lamningarna måste vara lätta eftersom den lever i stora flockar på upp till 1000 djur. Då kan man inte övervaka varje tacka individuellt utan de lammar ute på bete, säger Lolo Sörelius.

Kräver bättre foder

I dag finns renrasiga Dorpertackor på gården samt en renrasig stam av engelska Suffolk, som är en köttras som kräver bättre foder. Sedan finns korsningsdjur däremellan och rena pälsdjur.

– Vi vill ta in så lite livdjur som möjligt. Därför håller vi renrasiga djur så vi kan producera så mycket rekrytering som möjligt själva, säger Lolo Sörelius.

Samtidigt är det oundvikligt att köpa in baggar utifrån för att undvika släktskap.

– 2015 testade vi att inseminera några av våra pälstackor men fick inga dräktiga. I år gjorde vi om det och fick både Dorper och pälsdjuren dräktiga vilket ska bli jättespännande, säger Lolo Sörelius.

"Det är förtvivlat"

Vargen har varit synlig i Linköpingstrakten. Kuseboholm har inte drabbats av angrepp men Lolo Sörelius är mycket orolig.

- Det är förtvivlat och det känns som det bara är en tidsfråga. På sommaren har vi upp mot 800 djur i tio olika hagar av olika skäl. Några är avvanda tackor, andra ska lamma, grupper med rekryteringsdjur och djur till försäljning, baggar eller avskilda lamm. Det går ju inte att ta hem så mycket djur. Vi har inte plats i våra stallar och det går ju inte att slå ihop grupperna heller. Det är katastrof. Det känns som rovdjuren skulle kunna bli dödsstöten för vår produktion, säger hon.

LÄS MER: Bristen på lammkött ökar

Fakta Kuseboholm

Ägare: Lolo Sörelius Jan Thieme

Antal tackor: 320

Antal lamm: Cirka 550

Omsättning: Cirka 1 miljon kronor