facebooktwittermail d

Peckas tomater smakar fina fisken

HÄRNÖSAND

Nu skördas de första tomaterna i Europas största kretsloppsodling.

"Det tog tretton minuter att sälja slut på de första tjugo kilona", säger Hugo Wikström, glad och nöjd VD.

Det är snörekord i Härnösand och en ganska bister vinter. Men på en industritomt på Saltvikshöjden strax norr om staden produceras smaker som påminner om sommaren. Här plockas tomater från kvist och levereras direkt till kunder i närområdet.

– Här växer Majorita och Encore, två tomatsorter som vi producerar för att de ska smaka bra och inte för att de ska tåla långa transporter, säger Hugo Wikström till ATL.

För tjugo år sedan började Pecka Nygård utveckla sin kretsloppsodling med tomater och fisk. I odlingen matas regnbågslax med ekologiskt fiskfoder, laxen bajsar i vattnet, tomatplantorna får sedan del av näringen genom att grusbädden vattnas med fiskvattnet. När vattnet rinner genom grusbädden renas det och pumpas därefter tillbaka till fiskarna.

Har expanderat kraftigt

I företaget Peckas Naturodlingar tas Peckas kunskap tillvara och har skalats upp. Växthuset med tomaterna är 3000 kvadratmeter stort. Dessutom finns 1000 kvadratmeter övrig yta under tak, bland annat för tre 150 kubikmeter stora fiskbassänger.

– Tänk att där vi står var det bara en grusplan med snö för ett år sedan och nu är det dags att skörda!

Plantorna är kraftiga och ser ut att ge god skörd. Varje planta har två toppar som vardera beräknas ge en klase i veckan i 40-44 veckor framåt.

”Peckas” startar på hemmaplan med en årlig produktion på 200 ton tomater och 20 ton regnbågslax. När den första anläggningen fått stabilitet finns planer på att expandera till storstadsregionerna och då skala upp ytterligare. Intresset är stort och efterfrågan finns.

– En metod som ger bra, smaklig och hälsosam mat som dessutom kan odlas lokalt utan utsläpp och transporter tilltalar många, säger Hugo Wikström och tillägger:

– Tomater som mognar på plantan och aldrig utsätts för lägre temperaturer än 12-13 grader blir dessutom mycket godare och folk är villiga att betala lite mer för en bra produkt.

LÄS OCKSÅ: Peckas naturodlingar till börsen

LÄS OCKSÅ: De råvarorna slängs oftast

Peckas Naturodlingar AB

Grundat av Hugo Wikström, Daniel Brännström och Johan Stenberg. Tre entreprenörer med blandad bakgrund, men med ett gemensamt intresse för miljö och bra mat.

Antal anställda: 0,8 anställda per hektar odling, i nuläget motsvarande tre heltidstjänster + egen arbetsinsats.

Areal: 4 000 kvadratmeter, varav växthuset med tomater är på 3 000 kvadratmeter.

Produktion: Man räknar med en årlig produktion på 200 ton tomater och 20 ton regnbågslax.

Säljområde: Härnösand och inom 15 mils radie.

Butikspris: 149 kronor kilot.