Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 20 december 2017

    Här är råvarorna som butikerna ofta måste kasta

    I frukt- och grönsaksavdelningarna i livsmedelsbutikerna finns sju råvaror som står för nästan hälften av matsvinnet. Det visar en ny studie från Karlstads universitet.

     Bananer är en av matsvinnets värstingar, menar forskarna bakom studien.
    Bananer är en av matsvinnets värstingar, menar forskarna bakom studien. FOTO: Alina Demidenko

    Sallad, tomat, äpple, banan, paprika, vindruvor och päron. Det är de sju råvaror som livsmedelsbutiker oftast behöver slänga bort från frukt- och grönthyllorna för att de inte längre håller måttet för kunderna.

    Råvarorna representerar nästan 50 procent av kostnaderna för svinnet av frukt och grönt i butikerna, enligt studien.

    Analyserat effekter

    Forskarna vid Karlstads universitet har studerat matsvinnet i tre stora livsmedelsbutiker och analyserat effekterna utifrån både ekonomi, som mängd och klimatpåverkan.

    En av slutsatserna i studien är att det går att rädda betydligt mycket mer frukt och grönt om arbetet fokuseras mer kring de sju utpekade råvarorna.

    – För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

    LÄS OCKSÅ: Krönika: Sluta fnissa åt lantbrukspolitikLÄS MER: Svensk smuggelgris på norska julbordLÄS OCKSÅ: Medlemsländerna försvarar biodrivmedel

    Läs mer om

    Till toppen