facebooktwittermail d

Påläggsraket söker svenska solrosodlare

Påläggsföretaget Huj har precis skrivit kontrakt med livsmedelskoncernen Bergendahls. Planen är att växa stort de närmaste åren. Nu efterlyses svenska solrosodlare.

– Vi är otroligt intresserade av svenska solrosfrön, säger vd:n och grundaren Alice Knap till ATL.

Alice Knap, Huj
Alice Knap, Huj FOTO: ISMO PEKKARINEN / TT/ HUJ

Torksommaren 2018 började Huj göra växtbaserade bredbara pålägg i ett gammalt kylrum i Allingsås. Året efter var försäljningen tiodubblad. I år är prognosen att omsätta cirka 1,5 miljoner och 2021 är målet 5 till 10 miljoner kronor.

– Vi började som ett manuellt arbetande företag och möttes av ett stort intresse för våra produkter. Nu har vi utökat med en stor mixer, tankutrustning och en förpackningsmaskin. Detta kommer att öka produktionskapacitet med en faktor fem till sju, säger Alice Knap till ATL.

I ryggen har hon nu Lantmännen Cerealia och fem privata affärsänglar med bakgrund hos bland annat Ica och Orkla. Nyligen landade bolaget sitt första stora kontrakt, med livsmedelskoncernen Bergendahls.

– Om två veckor skickar vi fösta pallar med pålägg till Bergendahls. De kommer att finnas i alla Citygross och Matrebellen-butiker, säger Alice Knap.

”Lantbrukare får gärna höra av sig”

Målet för Alice Knap och Huj är att bli en lika självklar del av vardagen som Skogaholmslimpa och Oboy. De viktigaste råvarorna är i dagsläget vita bönor, solroskärnor och cashewnötter.

Bönorna kommer – via Lantmännen – från Kalmar Ölands trädgårdsprodukter. Näst på önskelistan står frön från svenska solrosor, som bland annat dykt upp som kantzonsväxter på senare år.

– Vi är otroligt intresserade av svenska solrosfrön som håller livsmedelskvalitet. Jag har efterfrågat det hos Lantmännen, men det har vi inte riktigt kommit i mål med, säger Alice Knap.

Hur mycket behöver du då?

– Vi ska se, säger Alice Knap och börjar räkna.

– Nästa år räknar vi med att göra av med cirka 150 kilo i veckan. Det blir ungefär åtta ton.

Då räcker det ju nästan med en bra bonde?

– Ja, precis. Om någon lantbrukare har svenska solroskärnor av livsmedelskvalitet så får de jättegärna höra av sig, säger Alice Knap.

Alice Knap och Huj

Ålder: 30 år

Bakgrund: Företagsekonom och miljövetare. Har drivit flera andra mindre bolag innan Huj.

Historisk omsättning och prognos framåt:

2018: ca 20 000 kr 

2019: ca 200 000 kr

2020: ca 1,5 miljoner kr

2021: ca 5-10 miljoner kr

Resultat, skuldsättning och hur mycket kapital som tagits in vill bolaget i nuläget inte uppge.