Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 maj 2019

  Organisation expanderar – söker nya bönodlare

  Få bondeorganisationer har gynnats så mycket av den nationalistiska vegotrenden som Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter. Föreningen söker nu fler odlare, även på fastlandet.

   Vegotrenden spelade dem i händerna. Nu vill föreningen expandera.
  Vegotrenden spelade dem i händerna. Nu vill föreningen expandera. FOTO: Mostphotos / Jennifer Glantz

  – Det spelar ingen roll om man är växtodlare, grönsaksodlare eller djurbonde. I det hela tror jag att vi kan ge en bättre kalkyl, säger VD Håkan Johnsson till ATL.

  Bönor rätt i tiden

  Sedan 1959 har odlarna i föreningen Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter levererat råvarorna till husmansklassiker som bruna bönor och ärtsoppa. Men numera associeras de lika gärna med hippa rätter som italiensk Bordatino och amerikanska Black Bean Burgers.

  – För sex år sedan fanns det bara ärtor och bruna bönor. I dag har vi sex etablerade sorter, med vita svartvita, kidney-, yin-yang och borlottibönor. Vår målsättning är att ta fram en ny baljväxt varje år, säger Håkan Johnsson när ATL når honom i bilen.

   Håkan Johnsson, VD för Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter.
  Håkan Johnsson, VD för Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter. FOTO: Jennifer Glantz

  Han bekräftar att de senaste årens proteintrend har spelat föreningen i händerna, något som också syns i boksluten. Försäljningen har gått stadigt uppåt och det brutna räkenskapsåret 2017/2018 omsatte verksamheten 60 miljoner kronor. Därtill kommer omsättningen från nyinköpta potatisbolaget Solanum i Kalmar AB på ca 30 miljoner kronor.

  Nya bönodlare sökes

  Rent krasst behöver föreningen nu fler bönodlare, säger Håkan Johnsson. Men expansionen är inte helt enkel – Ölands traditionella styrka, med långa och varma somrar och kalkrik och bördig jord, vägs upp av öns begränsade yta.

  Sedan tre år bedrivs därför verksamhet på Gotland och enligt Håkan Johnsson går det även att odla bönor på andra ställen i Sverige, även om lönsamheten riskerar att ätas upp av lägre skördar och ökad logistik. Därför tittar Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter också på andra proteingrödor som linser, kikärtor och en utveckling av traditionella grödor som gråärt, gula ärtor och bondböna för humankonsumtion.

   Arkivbild på bönor och ärtor.
  Arkivbild på bönor och ärtor. FOTO: Mostphotos

  Utlovar stabil intäkt

  Nya odlare bör enligt Håkan Johnsson finnas ”så nära Öland som möjligt”, med det är ett begrepp som kan sträcka sig både till Skåne och till Östergötland säger han.

  – Jag vill inte gå ut med vad vi betalar, men vi har ett ständigt behov vilket ger kontinuitet och en bra kalkyl för odlarna.

  Så om det till exempel står mellan att bygga ut för flera kor eller att börja odla åt er, vad är det du kan erbjuda som inte andra kan?

  – Det är trenden. Det är kött kontra andra produkter. Vad man handlar och vad man äter kommer att ändras och det går ganska snabbt, säger Håkan Johnsson.

  Läs mer: Pengar att tjäna på vegotrendenLäs mer: De satsar på sötlupin

  Relaterade artiklar

  Till toppen