facebooktwittermail d

På rymmen i tio dagar – för att kalva

Efter tio dagars intensivt sökande efter sin högdräktiga ko Elvira var Karolin Eriksson trött och uppgiven. Då fick hon ett meddelande från grannen om att Elvira återvänt – och stod på hans tomt med en kalv vid sidan.

Kvigkalven Vilda har nu hunnit bli omkring två veckor gammal. Karolin Eriksson är lättad över att ordningen på gården Starrkärr återgått till det normala.
Kvigkalven Vilda har nu hunnit bli omkring två veckor gammal. Karolin Eriksson är lättad över att ordningen på gården Starrkärr återgått till det normala. FOTO: JANE ERIKSSON

Karolin Eriksson berättar att rymningen inträffade den 1 maj och att Elvira då gick tillsammans med nio andra fjällnära kor i en hage hemma på gården Starrkärr i sörmländska Länna.

– Jag hade koll på att hon snart skulle kalva, så jag gick ut på kvällen för att kolla till henne. Då var hon bara borta och staketet låg nere.

Karolin Eriksson tog det till en början med ro eftersom sexåriga Elvira klivit ut ur hagen tidigare, närmare bestämt inför samtliga av sina fyra tidigare kalvningar.

– Hon är lite speciell. Av någon anledning vill hon inte kalva i hagen. Varje gång det varit dags har hon knipit ihop och börjat vandra längs staketet. Till slut har hon brutit sig ut, men hon har aldrig gått iväg särskilt långt tidigare. Hon brukar lägga sig och kalva ett 50-tal meter från gården. Jag har varit med varje gång och det brukar gå utan några problem.

Därför trodde Karolin Eriksson att Elvira fanns i närheten även denna gång. Men så var alltså inte fallet.

– Det ryktas om både varg och lo i trakten. Så tankarna började gå. Jag blev rejält orolig.

Finkammade skogen utan spår

Hon samlade ihop familjen och deras nio hundar för att gå ut och leta. De letade längs åkrarna och finkammade skogen i flera dagar utan se ett enda spår av kon.

På måndagen, tre dagar efter försvinnandet, tog hon hjälp av en kille med drönare. Han skannade ett område på flera kilometers radie, men inte heller det gav något resultat.

I nästa steg lade hon ut en efterlysning på Facebook.

– Hon är ju vit-svart och borde vara lätt att se, men ingen hade sett henne. Då började jag fundera på om hon kanske blivit stulen.

Elvira och Vilda.
Elvira och Vilda. FOTO: JANE ERIKSSON

Dök upp hos granne

Karolina Eriksson fortsatte att leta. Flera timmar om dagen. Så även måndagen den 11 maj.

– Jag hade letat i skogen i flera timmar och var på väg hem när jag fick ett sms av en granne som bor ett par kilometer bort. Det innehöll en bild på Elvira och en kalv.

Hon begav sig genast till granngården där hon kunde konstatera att mor och dotter gått in och parkerat sig i en öppen hage, att båda var skadefria och mådde bra.

– Jag uppskattar att kalven var ungefär en vecka gammal då, säger Karolina Eriksson som nu har döpt den lilla kvigan till Vilda.

Många sömlösa nätter

Varför Elvira väljer att bryta sig ut ur hagen när hon ska kalva har Karolina Eriksson ingen aning om.

– Det är verkligen jättekonstigt. Hon är väldigt social och går för övrigt väldigt bra ihop med de andra korna, säger hon och tillägger att hon tycker att det är väldigt skönt att ordningen nu är återställd.

– Det här har inneburit alldeles för många sömlösa nätter. Och jag vill inte vara med om det igen. Nästa gång det är dags för kalv ska jag ställa henne på box, säger Karolin Eriksson.