facebooktwittermail d

Omstridd älgjakt i gång

Överkalix har förlängd älgjakt på grund av skador på skogen.

FOTO: KENNETH PETTERSEN

En förlängd älgjakt pågår den här vintern mellan den 22 december och den 8 januari i Överkalix i Norrbotten. Många älgar finns i området och ger betesskador i skogen, men under den ordinarie älgjakten kan det vara svårt att hinna skjuta alla tilldelade älgar, skriver Norrbottenskuriren.

Områdena där älgarna befinner sig under hösten kan vara avlägsna landskap där det finns få eller inga jägare. Därför kan jakten under december och januari vara nödvändig, enligt Mikael Wallén som är vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Viktigt minska olyckorna

Nicklas Tuorda på länsstyrelsen påpekar också att det är angeläget att minska antalet viltolyckor, och att det därför är viktigt med förlängd älgjakt.

Men vinterjakten väcker etiska frågor, skriver Norrbottenskuriren. Älgarna är brunstiga under hösten och dräktiga under vinterhalvåret. Den sena älgjakten som nu pågår i Överkalix har väckt diskussioner kring om det är etiskt försvarbart att jaga så sent som i januari. Nicklas Tuorda på Länsstyrelsen säger dock till tidningen att det inte är ett problem att jaga älg under den aktuella perioden och han påpekar att det finns län där skyddsjakt beviljats betydligt senare, ända in i mars.

Vildsvinsolyckorna ökar kraftigt. Klicka på bilden för att se var trafikanter har krockat med vildsvin i Sverige.

Läs mer: Så har vildsvinsolyckorna ökat

Premium: Dyra skador för lantbrukare