facebooktwittermail d

Ökat träbyggande kräver investeringar

Ökat träbyggande kräver stora investeringar av skogsindustrin, enligt NCC.

Peter Wågström är vd för NCC.
Peter Wågström är vd för NCC.

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande som han presenterade i dag på Bioekonomiskt forum som äger rum i Stockholm. Men enligt branschfolk kräver det mycket från skogsindustrin.

– Det kräver rätt ordentliga investeringar för att komma upp i de nivåerna och det är skogsindustrin som måste göra dem, sade NCC:s vd Peter Wågström.

Han påpekade att vad som krävs är inte sågade trävaror, utan produktionslinjer av limträ och krosslaminerat trä, KL-trä.

Träindustriföretaget Martinsons i Bygdsiljum invigde nyligen en ny produktionslinje för KL-trä, men det krävs mycket mer.

– Stora Enso håller ju på med en förstudie för en Kl-fabrik i Gruvön, men vi behöver nog flera sådana fabriker som tillverkar dimensioner för flerbostadshus, sade Peter Wågström.

NCC håller för närvarande på att titta på ett par projekt i Uppsala där man eventuellt kommer att bygga flerfamiljshus i KL-trä.

– Vi måste också lära oss det här, att bygga i KL-trä.

Läs mer: 2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä