facebooktwittermail d

”Ökade kostnader för en lågmarginalbransch är inget alternativ”

Det är hög tid att även vår bransch får förutsättningarna till att ställa om, skriver Skogsentreprenörerna.

Avverkning i Östergötland
Skogsentreprenörerna ser gärna att skogsmaskinerna går på biobränslen, och helst producerad på skogsråvara. FOTO: CECILIA PERSSON

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Häromdagen landade John Hasslers tunga förslag till en ny nationell klimatstrategi. Inalles 46 relativt konkreta förslag för klimatomställningen i ljuset av EU:s överenskommelser i Fit-For-55. 

Inte allt, men en del i Hasslers utredning överensstämmer med våra egna tankar, bland annat det viktiga att skapa förutsättningar för storskalig inhemsk biobränsleproduktion med skogens råvara som en viktig ingrediens. 

I det nya förslaget föreslås att all användning av fossila drivmedel i skogen ska bort – alternativt bli något att betala dyrt för via ett nytt nationellt handelssystem för utsläppsrätter. Ökade kostnader för en lågmarginalbransch som entreprenadskogsbruket är inget alternativ. Desto mer angelägna är vi att äntligen få förutsättningarna till att kunna ställa om branschen till att köra på biobränslen – vilket dagens bränsleskattesubvention så aktivt sätter stopp för. Subventionen fungerar heller inget vidare som stöd, eftersom det i praktiken ofta slussas vidare till kunderna.

Med detta i bakhuvudet välkomnar vi förslaget på en kommande utredning om nya ekonomiska drivkrafter för att minska näringens växthusgaser utan att det ska påverka lönsamheten. Det är hög tid att även vår bransch får förutsättningarna till att ställa om och köra på biobränsle. Gärna då producerad på skogsråvara i en svensk fabrik!

Läs också

Hassler ser inte klimatnyttan för alla kolinlagrade träd