facebooktwittermail d

Extra bevakning runt stall efter anlagd brand

Både polisen och kommunen har höjt bevakningen kring Hageby Ridklubb i Norrköping efter den anlagda stallbranden i förra veckan. Den misstänkte gärningsmannen har släppts, men är inte avskriven från utredningen.

Det var förra fredagen som ett stall som används av Hageby Ridklubb började brinna i en misstänkt anlagd brand. Ett tjugotal ridskolehästar fick evakueras ur den brinnande byggnaden.

Samma dag anhölls en man i 35-årsåldern misstänkt för dådet. Han har släppts på fri fot, men misstankarna mot honom kvarstår, enligt polisen.

FOTO: ISTOCK

Fler bränder riktade mot stallverksamheten

Efter branden har både polisen och Norrköpings kommun höjt bevakningen av stallbyggnaderna.

– Över åren har det varit flera anlagda bränder i området och flera har varit delvis riktade mot stallverksamheten. Därför måste vi ta höjd kring säkerheten, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun till ATL.

Ridanläggningen ligger i utkanten av naturområdet Vrinneviskogen i Norrköping, nära bostadsbebyggelsen. Så sent som för ett år sedan brann det i en mindre träbyggnad ett hundratal meter från ridskolan.

– Vi kommer nu att återställa de skadade byggnaderna och även göra en översyn av det tekniska brandskyddet. Det är gamla träbyggnader av olika åldrar. Om en brand uppstår igen så ska vi snabbt kunna upptäcka det, säger Richard Tjernström.

Ridskolan hyr sina lokaler av kommunens fastighetsbolag. Efter branden är flera av hästarna fortfarande placerade i andra stall. Ridskolan har tät kontakt med kommunen.

– Alla är fortfarande väldigt oroliga eftersom den misstänkta är på fri fot, säger Lotta Johnsson, ridskolechef till SVT Öst.

– Vår ambition är att vi ska öka brandsäkerheten med tanke på de konsekvenser som bränderna kan få för djur och människor, säger Richard Tjernström, säkerhetschef på Norrköpings kommun till ATL.
– Vår ambition är att vi ska öka brandsäkerheten med tanke på de konsekvenser som bränderna kan få för djur och människor, säger Richard Tjernström, säkerhetschef på Norrköpings kommun till ATL. FOTO: NORRKÖPINGS KOMMUN

Kommuninvånare upptäckte branden

Det var en kommuninvånare som upptäckte den stora stallbranden i förra veckan. Räddningstjänsten kom dit i sista stund och samtliga hästar kunde räddas.

– Det var otroligt tursamt. Det var en äldre dam som såg upp mot Vrinneviskogen och upptäckte branden och påkallade räddningstjänsten. Hade det fått brinna några minuter till innan släckningen kunde påbörjas hade huset och hästarna förmodligen inte kunnat räddas, säger Richard Tjernström.