facebooktwittermail

Odlare till hovrätten – åklagare överklagar friande dom

Enligt tingsrätten begick vare sig platschefen eller vd:n något brott när 18 ukrainska bärplockare anlitades.

Men den friande domen överklagas nu till hovrätten.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Platschefen och vd:n är verksamma i ett aktiebolag i sydöstra Sverige som bedriver bär- och växtodling. Vid en polisrazzia midsommarhelgen 2019 upptäcktes 18 personer som arbetade på företagets gård. Samtliga saknade giltiga arbetstillstånd.

Läs även: Odlare inför rätta efter razzia på gård

Läs mer: Anlitade utländska arbetare utan tillstånd – företagare frias

De förvarade sina ukrainska pass i bostadsbaracker på gården. De utländska plockarna visades ut ur Sverige. Odlingsföretagets vd och platschef åtalades för brott mot utlänningslagen. Men för drygt en vecka sedan frikände tingsrätten båda två. Den friande domen motiverades med att bärplockarna varit anställda av bolaget och inte av vd:n eller platschefen privat. Nu har åklagaren Magnus Ling bestämt sig för att överklaga.

– Jag menar att de båda åtalade, genom sina positioner i företaget, har ett tydligt ansvar för bolagets verksamhet, säger Magnus Ling till ATL.

”Saknas skäl att sänka sanktionsavgiften”

Under förhandlingarna i tingsrätten förnekade platschefen och vd:n brott. Platschefen menade att det inte funnits någon koppling mellan de 18 personerna och företagets verksamhet. Ukrainarna hade kommit till Sverige för att plocka blåbär, men anlänt för tidigt på säsongen, förklarade platschefen. Därför tillät han dem att plocka grödor för eget behov.

Åklagaren hävdar att platschefen haft brottsligt uppsåt, medan vd:n agerat oaktsamt. Magnus Ling yrkade i tingsrätten att platschefen och bolaget gemensamt ska betala 930 000 kronor i sanktionsavgift enligt utlänningslagen. Domen blev i stället att endast odlingsföretaget ska betala 500 000 kronor, eftersom de 18 ukrainarna ”enbart befunnit sig på platsen en mycket begränsad tid”.

– Jag menar att det saknas skäl att sänka sanktionsavgiften och kommer att överklaga även denna del till hovrätten, säger åklagaren Magnus Ling.