Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 januari

  Odlare inför rätta efter razzia på gård

  Ett odlingsföretag misstänks ha anlitat 18 personer från Ukraina utan giltigt arbetstillstånd. Vid rättegången yrkade åklagaren att företagets vd och platschef ska dömas för brott mot utlänningslagen.

  FOTO: Johan Nilsson/TT

  Sommaren 2019 genomförde polisen ett tillslag mot en gård i sydöstra Sverige, där ett aktiebolag med 40 anställda bedriver bär- och växtodling.

  Polisinsatsen var inriktad mot 18 personer som skördade och förpackade grödor. Arbetarna på fälten använde gårdens traktor och släp och förvarade sina ukrainska pass i bostadsbaracker i anslutning till gården. Ingen av dem kunde uppvisa något tillstånd att arbeta i Sverige, varför odlingsföretagets vd och dess platschef åtalades.

  Vid rättegången, som hölls tidigare i veckan, yrkade vd:ns försvarsadvokat Mats Gustafsson på ett frikännande.

  – Min klient kände inte till att dessa personer arbetade på gården eller att de vistades i barackerna, säger Mats Gustafsson till ATL.

  Även platschefen förnekade brott. Enligt denne hade de ukrainska medborgarna tagit sig till Sverige för att plocka blåbär, men kommit för tidigt på säsongen. De ska ha kommit oanmälda till gården, varför platschefen enligt sitt vittnesmål lät dem plocka grödor för eget behov och planerade att hjälpa dem med att söka arbetstillstånd.

  ”Ingen koppling till företaget”

  Platschefen sa under rättegången att arbetslaget använt traktorn utan hans kännedom, och att han inte tillåtit de utländska plockarna att bo i barackerna.

  – Det finns ingen koppling mellan de 18 personerna och företagets verksamhet, säger platschefens försvarsadvokat Emil Löfström till ATL.

  Vid rättegången deltog flera poliser som vittnen. Åklagaren Magnus Ling krävde att både platschefen och vd:n döms för brott mot utlänningslagen.

  – Jag anser att vd:n har varit oaktsam och därför yrkade jag på villkorlig dom och dagsböter, säger Magnus Ling till ATL.

  Åklagaren yrkade att platschefen och bolaget tillsammans ska betala 930 000 kronor i särskilda avgifter enligt utlänningslagen. Magnus Ling föreslog att platschefen döms till villkorlig dom och samhällstjänst på grund av brottsligt uppsåt, men öppnade för tingsrätten att besluta om andra påföljder.

  – Jag har inte tidigare haft något liknande fall och har inte kunnat hitta någon jämförande rättspraxis. Det är speciellt att så många personer arbetat på samma plats utan tillstånd, säger Magnus Ling.

  Ett liknande rättsfall är enligt Magnus Ling aktuellt i Skåne, där det misstänkta brottet ska ha inträffat under 2020.

  Detta har hänt

  Under midsommarhelgen 2019 genomfördes en polisrazzia mot en gård i sydöstra Sverige. Gården bedriver frilandsodling av bär och växter inom ramen för ett aktiebolag med cirka 40 anställda.

  Polisen upptäckte att 18 andra personer var sysselsatta med skörd av grödor. De hade ukrainska pass. Samtliga saknade arbetstillstånd och ingen av dem stod med på företagets lista med säsongsanställda.

  De ukrainska medborgarna avvisades från platsen och fick två veckor på sig att lämna Sverige. Två av de ansvariga för odlingsföretaget åtalades.

  Vid rättegången i tingsrätten, som hölls tisdagen den 19 januari, yrkade åklagaren att båda ska dömas för brott mot utlänningslagen.

  De två tilltalade förnekade brott. Platschefen förklarade att han inte betalat någon lön till ukrainarna privat och inte haft befogenhet att anställa för företagets räkning.

  Dom faller den 2 februari.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen