facebooktwittermail d

160 000 hönor måste avlivas på CA Cedergren

Fortsatt salmonellautbrott på CA Cedergrens anläggning i Fliseryd. Flera livsmedelskedjor återkallar nu ägg.

Ägg på bandet
Flera livsmedelskedjor återkallar äggförpackningar från CA Cedergren. FOTO: ANN-KATRIN ÖHMAN

CA Cedergren - Sveriges största äggproducent - har på nytt konstaterat salmonella på anläggningen, rapporterar SVT Småland. Senast i januari tvingades äggproducenten avliva fler än 160 000 djur efter ett annat salmonellautbrott, vilket ATL skrev om.

Lika många fåglar måste avlivas den här gången.

”För att bekämpa utbrottet har vi beslutat om att avliva fåglarna i det nu drabbade stallet – cirka 160 000 djur. Kropparna kommer att destrueras och stallet saneras” skriver Jordbruksverket i ett mejl till ATL.

Efter det tidigare utbrottet i januari beslutade Jordbruksverket om regelbunden provtagning i alla stallarna under tiden som saneringsarbetet pågår. Smittan upptäcktes denna gång i ett annat stall än i januari. ”Smittan i det nya stallet har fångats upp i den provtagningen, och samtidigt påvisats i företagets egenkontroll”, skriver Jordbruksverket.

Jordbruksverket har som arbetshypotes att det inte handlar om ett nytt utbrott. ”Vi vet sedan tidigare att det finns en viss risk för att smitta kan dyka upp på andra delar av en anläggning som smittats av salmonella,” skriver myndigheten i mejlet till ATL.

Efter det senaste utbrottet har Ica, Coop och Axfood gått ut med att de återkallar flera äggförpackningar.

ATL har sökt CA Cedergren som inte vill uttala sig utan hänvisar till Jordbruksverket.

Läs mer:

Salmonella påträffad hos stor äggproducent