facebooktwittermail d

Nytt rekord på Volvo BM

602 000 kronor blev slutpriset på en unik Volvo BM i mycket gott skick. Traktorn landade till slut hos en köpare i Danmark efter en intensiv budgivning mot en svensk spekulant.

Precis som du kanske redan har anat är det Volvo BM:s toppmodell 814 som gick under klubban och inbringade över 600 000 kronor. Så vitt ATL känner till är detta det högsta priset som någonsin har inbringats för en Volvo-traktor.

De tidigare rekorden ligger på 565 000 kronor för en Volvo BM T 814 och 505 000 kronor för en BM 810c. Det förstnämnda rekordet skrev vi om i maj 2018.

Läs också: Volvo 814-auktionen blev en riktig nostalgifest

Läs mer: Halv miljon för 810:a i fint skick

Dagens rekordtraktor är byggd 1977, har chassinummer 9220, och har bara gått 4 249,3 timmar.

– För mig är det galet högt, med det räcker att det är två som vill ha den så kan det skena i väg så här. Jag har bara sett bilderna och klippet, men den är absolut i mycket bra skick. Det är inte konstigt att den gåt till Danmark, eftersom intresset i Danmark och Nederländerna är lika högt som i Sverige och kanske till och med högre, kommenterar teknikjournalisten och traktorkännaren Kenneth Fransson.

Att just danskar och holländare gillar Volvo har bland annat sin koppling till bilmärket. Många tycker helt enkelt att det är magiskt att det finns en bil som heter Volvo, och att det har funnits en sån här häftig Volvotraktor. Men det finns också mycket nostalgi kopplat till märket även i dessa länder, fortsätter Kenneth Fransson.

Att det är just 814 som möter så stort intresse är heller inte konstigt.

– 814 är en traktor som var stortraktorn under så lång tid. Så det finns många som tilltalas av den. Storgårdarna med de stora traktorparkerna syntes ofta i pressen, så den blev en legend redan på 70-talet. Sen ser den ju läcker ut. Många av dem gick också på proffsjordbruk under riktigt lång tid, säger Kenneth Fransson.

Ändå tror han inte att traktorn är övervärderad, och han tror att fler prisrekord är att vänta framöver.

Enligt mätaren har den bara gått 4 249,3 timmar.
Enligt mätaren har den bara gått 4 249,3 timmar. FOTO: KLARAVIK

Köps av företag

Köparen är dansk, men vem köparen är vill auktionsförrättaren Klaravik inte avslöja.

– Det är en försäljning som sticker ut, och det gick snabbt på slutet med två budgivare, en dansk och en svensk, som tampades och drev upp budgivningen. Med bara en timme kvar låg högsta budet på 300 000 kronor, säger David Kvicklund, kommunikatör på Klaravik

Han konstaterar att många Volvo-traktorer hamnar utomlands.

– Köparen kan jag inte berätta något om än, och det är ingen ny budgivare hos oss utan en som har varit aktiv tidigare.

Däremot kan han avslöja att köparen är ett företag och inte en privatperson. Vad det betyder kan vi än så länge bara spekulera kring, enligt Kenneth Fransson.

– Att köparen är ett danskt företag kan tyda på att man vill ha den som reklampelare. Men jag har också varit med om att tidigare Volvohandlare har köpt tillbaka gamla Volvotraktorer på äldre dar.

Totalt lades 73 bud av totalt 22 budgivare i auktionen, enligt Klaravik.

Köparen är enligt Klaravik ett danskt företag.
Köparen är enligt Klaravik ett danskt företag. FOTO: KLARAVIK

ATL TV: Mäklarens tips – så lyckas du med nätauktionen