facebooktwittermail d

Nya hybrider som går på både el och etanol

Hybridbilar som går på både el och etanol är en efterfrågad nyhet, som nu blir möjlig tack vare ett svenskt företag. Men veckans tekniknotiser bjuder också på en ny sandspridare och en höglyftande nyhet från New Holland.

Ny arm för högre lyft

Den uppdaterade modellen, New Holland W80C, får 20 centimeters extra lyfthöjd.
Den uppdaterade modellen, New Holland W80C, får 20 centimeters extra lyfthöjd. FOTO: STEFANO MUCCI

New Holland uppdaterar sin sex-tons hjullastare med lång lyftarm. Den uppdaterade modellen, W80C, får 20 centimeters extra lyfthöjd. Därmed når skopan tre meter upp, vilket är en fördel vid höghöjdsarbeten som exempelvis påfyllning av mixervagnar. Utöver den långa armen kan man nu även välja till ett Euro fäste med hydraulisk låsning när man köper ny maskin från fabrik.

Ny större sandspridare

SP 3000 ska komplettera YstaMaskiners övriga åtta modeller, och blir med en volym på 2 900 liter den största burna sandspridaren i sitt slag. Modellen kan monteras på både traktorer och lastmaskiner med en rad fästen. Sandspridaren drivs hydrauliskt och är byggd för att sprida sand, stenkross och salt.

Nya laddhybrider som kan köras på etanol

Såväl Transit som Ford Kuga kan nu fås med etanoldrift och ett litet batteri som gör att man kan klara kortare körningar på el.
Såväl Transit som Ford Kuga kan nu fås med etanoldrift och ett litet batteri som gör att man kan klara kortare körningar på el. FOTO: CARSTEDTS BIL

Bland dem som uteslutande kör korta sträckor med sin laddhybrid, har många efterfrågat ett alternativ som gör att de kan reducera sina kvarvarande koldioxidutsläpp med hjälp av ett biobränsle. Nu har de chansen. Svenska Ecosystem lanserar efterkonverterade laddhybrider av modellerna Ford Kuga, Mitsubishi Outlander och Ford Transit, Tourneo och Explorer som kan köras på E85. Med rätt etanol i tanken ska en vanlig fabriksny bil med 17 års livslängd kunna reducera sina koldioxidutsläpp från 24 till två ton under hela bilens livslängd.

Som nästa steg planerar företaget även att erbjuda konvertering av såväl nya som begagnade bensinbilar.

John Deere och Deutz i nytt samarbete

Motortillverkaren Deutz inleder ett samarbete med John Deere för att ta fram en ny generation motorer upp till 130 kilowatt (174 hk). Var produkterna ska hamna är inte känt, men både John Deere och Deutz har lyft fram off road-segmentet som ett tänkbart användningsområde. Men projektet som viktigt ur perspektivet att det kan leda till ännu fler samarbeten framöver.