facebooktwittermail d

Nya fröval för Lemkens precisionssåmaskin

Azurit 10 får stöd för nya utsädesval, Moheda släpper nya griplastarkranar och de blir nya återförsäljare för Rauch. Här är veckans tekniknyheter.

Traktor på åker.
Azurit 10 får stöd för nya utsädesval. FOTO: LEMKEN

Nya fröval för Lemkens precisionssåmaskin

Under september släpper Lemken uppdaterade versioner av precisionssåmaskinen Azurit 10, där stöd för sojabönor, solrosfrön och applicering av mikrogranulater är några av nyheterna.

Vid sidan av dagens fyra-, sex- och åttaradiga varianter med ett radavstånd på 70 till 80 centimeter, släpps Azurit nu också med sex eller tolv rader med ett 50 centimeter brett radavstånd. Här har en fårformare också lagts till på såskären för att förbättra kvaliteten på utsädesplaceringen. Till detta kommer ett nytt övervakningssystem som slår larm om enskilda gödselskär blockeras. Med spridarenheten MicroHub 5 kan mikrogranulatet dessutom appliceras i direkt anslutning till fröet. Flera av uppdateringarna är möjliga att bygga in i äldre maskiner.

FTG Moheda lanserar nya kranar

M51T och M41T är namnet på FTG Mohedas nya griplastar-kranar i mellanklassen, som ersätter M50 och M40. Toppmodellen får en räckvidd på 7,5 meter och en ökad lyftkraft med 13 procent. Det innebär att den lyfter 500 kilo på max räckvidd och 1 100 kilo vid 4 meter. Svängkraften ökas med hela 60 %, till 16 kNm.

M41T kommer att ha en räckvidd på 6,9 meter och lyfter 450 kilo på max räckvidd och 900 kilo på 4 meter. Svängkraften ökas med 29 %, till 11 kNm.

Kranarna som tillverkas i Bäckefors i Dalsland, kommer dels att monteras på företagets egna skogsvagnar,  men kan också monteras på traktorer och skogsmaskiner.

Swedish Agro tar över Rauch

Först tog Swedih Agro över Metsjö och nu står det även klart att företaget tar över Rauch efter Lantmännens stora omorganisation tidigare i år. Enligt Swedish Agro kommer Rauchs gödningsspridare att fylla en viktig lucka i återförsäljarens utbud. Säljstarten inleds den 1 september. Efter förändringen består Swedish Agros portfölj av varumärken som Claas, Horsch, Samson, AVR, Scanstone, Spearhead, Lemken och Metsjö, varav flera säljs exklusivt genom just Swedish Agro.