facebooktwittermail

Ny traktorapp och högskolekurs

Ny traktorapp, en ny högskolekurs och en ny precisionslösning för trepunktslyften. Här är veckans tekniknotiser.

Ny högskolekurs i lantbruksteknik

För att skapa den brygga som behövs mellan dagens tekniker och lantbruket skapar Linköpings universitet en ny uppdragsutbildning i lantbruksteknik. Inom ramen för tre högskolepoäng ska deltagarna få den grund som behövs för att exempelvis utveckla nya AI-lösningar, molntjänster, uppkopplade sensorer och allt annat som hör det moderna lantbruket till. Förutom teknikspaningar, och inblickar i grundläggande ekonomi och biologi bjuder utbildningen även på en inblick i lantbrukets många utmaningar ur ett samhällsperspektiv.

Case IH flyttar in i mobilen

Maskintillverkaren Case IH lanserar en ny traktorapp. I mobilappen är det bland annat möjligt att rita upp virtuella stängsel som traktorn inte får lämna, följa placeringar i realtid och ta emot serviceinfo för att justera sattelitsignalerna, samt läsa av antalet satteliter. Med appen följer även möjligheten att beräkna rutten till en maskin, för att exempelvis lösa av en förare.

Smartare guidning av mindre traktorer

Franska Laforge, som ATL senast skrev om i samband med att företaget fick en guldmedalj på Sima 2019, har nu släppt en mindre variant av sin ganska så unika precisionslösning. DynaTrac Compact är utvecklad för traktorer på 70 till 150 hästkrafter, och styrs liksom sina större motsvarigheter i sidled för att parera för olika variationer under körningen. Rätt använt ska tekniken som monteras i trepunktslyften kunna spara stora belopp.