Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 februari 2019

  Smartare guidning sparar tusenlappar

  Paris

  Med ett effektivt guidningssystem går det att spara många tusenlappar varje år. Här på Sima i Paris får Laforge stor uppmärksamhet för sin nya lösning Dynatrac, som fästs in i trepunktslyften och som ser till att traktorns redskap alltid håller rätt kurs.

   Guldmedaljen från Sima-juryn bidrog till att Laforge och deras VD, Hervé Defranq, fick mycket uppmärksamhet för sitt guidningssystem Dynatrac som kopplas in till trepunktslyften och guidar de påkopplade redskapen så de alltid hamnar rätt.
  Guldmedaljen från Sima-juryn bidrog till att Laforge och deras VD, Hervé Defranq, fick mycket uppmärksamhet för sitt guidningssystem Dynatrac som kopplas in till trepunktslyften och guidar de påkopplade redskapen så de alltid hamnar rätt. FOTO: Fredrik Stork

  I Amerika har Laforge ett nära samarbete med John Deere sedan fem år tillbaka, och med det universella redskap som nu släpps på marknaden ska företagets unika guidningssystem även passa den europeiska kontinenten.

  – Det här gör det enkelt att börja med precisionsodling, säger Hervé Defranq, VD på Laforge.

  Kan kameraguidas

  Redskapet, som fästs in i trepunktslyften (andra inkopplingar är också möjliga), säljs i två varianter för traktorer med upp till 200 respektive 500 hästkrafter.

  – Den kopplas in till traktorns GPS. Men det sitter också en GPS-mottagare på redskapet, och när allt är installerat är det bara att köra. För kunder som vill guida sin radkultivator finns det även möjlighet att guida den med hjälp av en kamera från Tillett, fortsätter Hervé Defranq.

  Tack vare en effektiva upphängningen i olika pendelarmar, som hela tiden hämtar information från GPS-erna, kan Dynatrac sedan kompensera det burna eller bogserade redskapet i sidled så att det alltid håller rätt kurs.

  – Fördelen med det här systemet är att du kan göra allt från jordbearbetning till att så och sprida gödningsmedel. Och när du skördar blir det mer effektivt eftersom huvudet alltid kommer att följa raderna, säger Hervé Defranq och fortsätter räkna upp fördelarna.

  – För kapitalintensiva grödor som potatis, morötter, grönsaker och lök kommer jobbet att bli mer effektivt och snabbjobbat, och eftersom systemet är smart behöver man heller inte en lika erfaren förare. Tack vare noggrannheten blir skörden också effektivare eftersom inget lämnas kvar vid sidan av.

  Sparade hundra tusen

  En av företagets referenskunder, en ekoodlare som tidigare spenderade 140 000 dollar på att begränsa ogräsets utbredning med hjälp av konventionell arbetskraft kunde på det här sättet effektivisera sin odling och spara 100 000 dollar om året.

  Förutom att underlätta viss jordbearbetning och kultivering ska precisionsodlingsmetoden även kunna minska användningen av olika bekämpningsmedel.

  – De tester vi har gjort visar att vi är 50 procent mer noggranna än andra produkter på marknaden. Noggrannheten är två centimeter, medan andra produkter på marknaden kan ha en noggrannhet på fyra centimeter.

  Hittills har Laforge sålt tio exemplar till lantbrukare runt om i Europa. Bland kunderna finns allt i från danska sallatsodlare till brittiska grönsaksodlare och franska spannmålsproducenter.

  – Det är ett bra sätt för lantbrukare att klara av de stora utmaningarna, som att öka lönsamheten och komma till rätta med användningen av växtskyddsmedel och andra bekämpningsmedel, säger Hervé Defranq.

  Relaterade artiklar

  Till toppen