facebooktwittermail d

Ny prövning av fjällnära-domar

Mark- och miljööverdomstolen beviljar prövningstillstånd för de fem första domarna om ersättning för fjällnära skog.

– Det behövs en vägledande dom", säger Cecilia Hedman, Skogsstyrelsen.

Målen om ersättning för nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog har ännu inte nått vägs ände. Nu prövas fem fall i Mark- och miljööverdomstolen.
Målen om ersättning för nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog har ännu inte nått vägs ände. Nu prövas fem fall i Mark- och miljööverdomstolen. FOTO: MATS P. OSTELIUS

I Mark- och miljödomstolen vann markägarna och tilldömdes 18 miljoner kronor som ersättning för avslag på avverkningsanmälningar i fjällnära skog. Men domarna överklagades av staten, och nu meddelar Mark- och miljööverdomstolen att de fem fallen beviljats prövningstillstånd.

– Det är fortsatt Skogsstyrelsens inställning att lagstiftningen inte tydligt ger besked om vad som gäller här och att det därför behövs en vägledande dom. Därför är det bra att vi nu får det här beskedet, säger Cecilia Hedman, chefsjurist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De tidigare domarna gav markägarna rätt till ersättning med 125 procent av marknadsvärdet, motsvarande ersättningen för naturreservat, men innebar inte något formellt skydd för fastigheterna.